Annons
Annons


Din trötthet kan vara järnbrist!

Symtom och tecken som kan tyda på järnbrist och mat och mediciner som hjälper vid järnbrist.


Många härleder sin trötthet till årstider, men förklaringen kan faktiskt vara så enkel som järnbrist.

Många härleder sin trötthet till årstider, men förklaringen kan faktiskt vara så enkel som järnbrist.

Ungefär var tredje kvinna i fertil ålder lider av järnbrist i perioder. Ofta utan att veta om det. Bristen uppstår i samband med menstruationerna då man förlorar järn men beror också på livsstil och matvanor.

Annons

Varannan tonårstjej drabbad
Enligt en svensk studie har så mycket som varannan tonårsflicka järnbrist, något som också kan kopplas till att många av dem slarvar med maten. Antingen med ensidig eller näringsfattig kost eller att de helt enkelt hoppar över måltider.

En annan grupp som kan få järnbrist är de som tränar mycket. Vid hård och regelbunden träning behövs nämligen mer järn till musklerna och blodet. Likaså vid speciella tillfällen i livet som vid graviditet och under puberteten.

Lagras i mjälten
Människokroppen innehåller tre till fyra gram järn, det vill säga 3 000–4 000 milligram. Största delen finns i de röda blodkropparna. Musklerna förbrukar ungefär en tiondel av järnet, resten lagras i mjälte, lever, benmärg och andra organ.

Eftersom järnet förbrukas av kroppen bör man tillföra mer i små mängder så att kroppen inte börjar ta för mycket av lagren. Tar de slut påverkas bildningen av hemoglobinet i de röda blodkropparna, vilket i sin tur kan utvecklas till en blodbrist.

Rekommenderat dagligt intag är för kvinnor 10–15 mg. Ammar du ligger det på 12–18 mg. För att få i dig det du behöver bör du äta tre till fyra måltider om dagen som var för sig innehåller runt 4–5 milligram järn.

Kaffe hindrar järnupptaget
Det finns två olika slags järn i vår kost; Hemjärn eller organiskt järn, som finns i kött och icke-hemjärn som finns i frukt, grönsaker och spannmål. Hemjärnet tas upp i kroppen betydligt lättare än icke-hemjärn. Men upptaget hämmas av kalcium från exempelvis mjölk och ost. Likaså av tanniner eller garvsyra i te, kaffe och kakao.

Undvik därför att dricka någon av dessa drycker, särskilt när du äter kost som innehåller icke-hemjärn eftersom det tas upp mycket sämre.

Färsk frukt gör susen
Satsa däremot på C-vitaminrika frukter som citrusfrukter i samband med måltiderna. Det, liksom mjölksyrade grönsaker, stimulerar kroppens järnupptag. Gör därför till vana att äta färsk frukt som dessert efter maten. Citronsaft i salladsdressingen ger också både syra och C-vitamin.

Ett annat tips är att tillaga maten i stekpanna och gryta av gjutjärn. Sådana kokkärl avger nämligen järn till maten, särskilt om man tillsätter något syrligt livsmedel som citron eller tomater.

Andra tecken som kan tyda på järnbrist:

Blekhet, aptitlöshet, koncentrationssvårigheter, livlöst hår och sköra naglar, frusenhet, yrsel, andfåddhet, huvudvärk, öronsus.

Om du har flera av dessa symtom bör du söka läkare för undersökning och blodprov.

Hemjärn finns rikligt i (fallande skala):

 • rött kött som nöt och vilt
 • blodpudding
 • leverpastej
 • fågel
 • Fet fisk som strömming, lax och makrill

Icke-hemjärn finns i:

 • gröna grönsaker som broccoli, nässlor, spenat, grönkål och persilja
 • ärter och baljväxter
 • jordgubbar och hallon
 • torkad frukt som aprikoser, fikon, dadlar, katrinplommon och russin
 • nötter och mandel

Receptfria järntillskott:
Apoteken och hälsokostaffärerna har flera kosttillskott som Hemofer, Blutsaft, Järn formula, Femineral. Den senare ska på grund av sin sammansättning inte orsaka förstoppning, en annars vanlig biverkan av järnpreparat.

 


(0)
(0)


Annons

 • Mari

  Nä inte ger Femineral förstoppning, men däremot en mage som blir till rena rama diarre-sprutet! Förmodligen beroende på att min första, och sista(!) flaska redan efter två dagar i huvudsak placerad i kylskåp jäste så det rann brun vätska i kylskåpet! Så absolut ingen förstoppning men långsittning på toa! Usch är mitt betyg! Jag? 28 årig tvåbarnsmamma med lite dåliga blodvärden. Trött, trött, trött!

 • Hanna

  Jag som är gravid med dåliga blodvärden fick tips om Femineral, men varför är det ingen som sagt att det innehåller Rosenrot som absolut inte är något för oss gravida! Varning från Läkemedelsverket och jag förmodar att de vet vad de talar om? Håller med om att få dålig mage, rena laxermedlet!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…