Annons


Dina fläckar på huden kan vara svamp – så behandlar du

Vita fläckar på huden? Det kan vara den besvärliga svampinfektionen Pityriasis versicolor som ställer till det!


En fläckfri hud är få förunnad, och särskilt under sommarmånaderna kan både ljusa och mörka pigmentförändringar visa sig tydligare än annars. Fräknar och mörka solfläckar beror på en ökning av pigmentet melanin i huden, medan ljusa fläckar ofta kopplas till brist på det samma. Men det finns ett undantag: när de ljusa fläckarna blir många och sammanhängande kan det bero på svampinfektionen Pityriasis, eller Tinea versicolor.

Annons

Läs också: 5 oväntade tecken på att du har vitaminbrist

Vanlig åkomma

Det är en ofarlig men relativt vanlig åkomma som beror på en överproduktion av jästsvampen Malassezia. Svampen finns naturligt på huden, särskilt i hårbottnen, och smittar inte. Däremot måste den behandlas med svampdödande medel för att försvinna.

Det är extra vanligt att barn och unga vuxna drabbas av utslagen, som inte kliar eller ger andra besvär än att vara kosmetiskt störande. Vanligen drabbas bröst, rygg, armar och ben eller andra partier som utsätt mycket för sol. Fuktigt klimat och hormonella förändringar är faktorer som ökar risken att drabbas, även personer som svettas mycket och därmed ofta är fuktiga på huden är i riskzonen.

Läs också: 5 tips för fin och len hud

Smörj dagligen i 2-3 veckor

Det gäller att ha tålamod när svampen ska behandlas. Att smörja in utsatta partier med svampdödande schampo är ett vanligt tips. Tänk då på att produkten måste innehålla selen för att svampen ska slås ut och att låta schampot verka minst fem minuter innan det tvättas bort. Behandlingen måste upprepas dagligen under minst 2-3 veckor. Fläckarna på huden kan dröja kvar längre, trots att svampen är borta, eftersom det tar tid för huden att få tillbaka sitt naturliga pigment.

Källor: Landstinget, huden.se, netdoktor

Text: Jennie Sandberg

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också:

Få mjuk hud och fint hår – med oljor från skafferiet


(16)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…