Annons
Annons


Sveriges godaste muffins


Dinkelmuffins med äpple, kanel och havre.

Tack alla bakglada som deltagit i vår muffinstävling. Ni har skickat in fantastiskt goda och spännande förslag, och vi har smakat den ena läckerbiten efter den andra. Faktiskt så många att vi inte kunde utse bara fem vinnare som det var tänkt, utan dessutom ett sjätte bonuspris.
I Allas nummer 10 publicerade vi alla vinnarrecepten. Här bjuder vi på ett ett smakprov inskickat av Eva Svensson i Skövde. Baka, smaka och bjud!

Annons

Dinkelmuffins med äpple
ca 24 st
Tid: 30 min

5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fiberhavregryn
1 dl socker
3 tsk bakpulver
150 g smör
3 dl gräddmjölk 50/50
2 ägg

Fyllning:
2 äpplen
1 msk kanel
4 msk socker

1. Kärna ur och tärna äpplena fint till fyllningen. Blanda äppeltärningarna med kanel och socker.
2. Blanda mjöl, havregryn, socker och bakpulver i en bunke. Smält smöret, låt svalna något och häll sedan i gräddmjölken. Vispa äggen och blanda i smör-/mjölkblandningen. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna och sist äppeltärningarna.
3. Häll smeten i pappersformar som står i en muffinsplåt (eller stadiga vita muffinsformar) till 2/3.
4.  Grädda mitt i ugnen i 225°, 12–15 min eller tills de höjt sig och fått fin färg.


Namn: Eva Svensson.
Ålder: 54 år.
Bor: Skövde.
Jobb: Tidigare inom vården.
Hur kom du på receptet?
– Jag utgick från ett recept och har sedan provat med olika mjölsorter. Jag fastnade för dinkel som jag använder i nästan all bakning nuförtiden. Det är smidigt, kladdar inte och har en god nötaktig smak.
Vad är viktigt att tänka på när man bakar dem?
– Att hacka äpplet i stället för att skiva det. Det ger mer smak.
Vilken bagartyp är du?
– Lite periodare. Jag bakar gärna mjuka kakor och limpor – med dinkel förstås!

Foto: Olof Abrahmsson, privat


(1)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…