Annons
Annons


Djurplågeri i lejonparker

Cecil var bara ett av alla de tusentals lejon som hotas av oetisk turism i Afrika, avslöjade den internationella djurskyddsorganisationen World Animal Protection på Lejonens dag den 10 augusti. Många turister är omedvetna om att de skapar efterfrågan på aktiviteter som för med sig djurplågeri för lejonen.


lejon

 

Lejonparker är en allt mer populär attraktion där turister kan komma nära och röra vid lejon “en gång i livet”. Men de får möta lejon som hålls i fångenskap. Ungarna som föds upp speciellt för lejonparker kan tas från sina mammor när de bara är några veckor gamla för att användas till turistselfies och lejonpromenader, bara för att underhålla människor. Det ger stora pengar och antalet lejon som föds upp i fångenskap i Sydafrika har nästan fördubblats sedan 2005, till minst 5 800 djur.

Annons

World Animal Protection ser stora problem med hur lejonungarna behandlas i parkerna:

Lejonungarna tas från sina mammor, ibland bara en vecka efter att de fötts, för att få sin “träning” och bli säkra för turisterna att hantera
De minsta lejonungarna visas för turisterna upp emot hundratals gånger per dag och de hanteras på sätt som kan leda till stress och skador
Lejonungar blir ofta utsatta för smärta och bestraffningar för att stoppa oönskat aggressivt beteende
Lejon hålls ofta i små betonginhägnader och får fel mat som inte räcker för deras grundläggande behov
Dessa förhållanden kan leda till kronisk stress och gör dem mer känsliga för sjukdomar.
World Animal Protection bekymrar sig också om de vuxna lejonens öde. Oftast är de inte längre till nytta i parkerna eftersom de blir för stora och farliga för direkt kontakt med turister. Till skillnad från andra bevarandeprojekt bidrar inte de kommersiella lejonparkerna till att bevara arter eftersom de inte släpper ut djur i det vilda.

Läs också: Värsta djurplågeriet inom turismen

I stället avlivas de vuxna lejonen, hålls i allt mindre inhägnader eller säljs till djurparker, lejonfarmer eller till och med till privata samlare med vinst. Lejonparker vägrar i allmänhet att sälja uppfödda lejon till inhägnad jakt eller troféjakt men de flesta har ingen koll på vad som händer med de vuxna djuren efter att de har sålts.

Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige, säger:

– Det är högst troligt att lejonungen på din semesterselfie kan vara samma djur som senare skjuts av troféjägare. Från att de föds är lejonen i parkerna dömda till ett liv i misär. Många turister är helt omedvetna om att de ger bränsle till en industri som inte bryr sig om djur. Genom att vägra besöka lejonparker och i stället se djur i det vilda kan du hjälpa till att stoppa efterfrågan på attraktioner som leder till att djuren plågas. Vi hoppas kunna förändra lejonturistindustrin genom att öka medvetenheten.

Läs också: Djurvänliga researrangörer


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…