Annons


Växten som är dödligt giftig för hästar

I juli och augusti blommar den giftiga växten stånds. Även om den gula blomman ser helt ofarlig ut, kan den innebära en livsfara för hästar. Om hästen äter av den giftiga växten kan det ge allvarliga och obotliga leverskador.


stands

Den vackra växten stånds kan förgifta hästar.

Stånds är vanligast i de sydliga delarna av landet men växten har på senare tid etablerat sig ända upp i norra Sverige.

– I regel brukar hästarna låta bli att äta giftiga växter på grund av deras fräna smak eller obehagliga doft. Stånds är som farligast i hö då den fräna smaken försvinner i torkad form, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Annons

Symtom

De första symtomen kan uppträda från några dagar till månader efter det första intaget. Små mängder kan långsiktigt vara lika farligt som en stor mängd under en kort period.

Gilla Allas.se på Facebook

– En häst som är förgiftad av stånds kan ha aptitlöshet, vacklande gång och att den pressar huvudet mot väggen eller marken. I ett senare stadie kan hästen också få mag- och tarmproblem, synstörningar och livshotande leverskador. Misstänker du förgiftning bör du omgående kontakta din veterinär, säger Per Josefsson.

Tänk på att redan innan hästen får synliga symtom kan den giftiga blomman ha orsakat skada på hästens lever. Var därför noga med att hålla bete och hö fritt från växten.

Förebygg förgiftning

• Släpp inte hästar, eller andra djur, på bete där det växer stånds

• Gräv upp växterna med rötterna och bränn dem i täta säckar (använd tjocka handskar ämnen i plantan kan göra huden extra känslig för solljus)

• Vall bör kontrolleras innan hö/ensilage tas så att växten inte kommer med i djurens foder

Om växten

Stånds är en flerårig ört med flikiga blad och gula blommor. Den kan bli upp till en meter hög och blommar först andra året.


(13)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…