Annons
Annons


Sparks – med humorn som vapen!

Har rockbandet Sparks med de halvgalna bröderna Mael världens mest hängivna fans? Det försöker dokumentärkomedin "Kultbandet sparks och fansen" ta reda på. Med humorn som vapen tog bandet sig in på 70-talets hitlistor.


En dokumentärkomedi om de mycket lojala fansen till Sparks, "världens coolaste underskattade rockband". Foto: SVT

En dokumentärkomedi om de mycket lojala fansen till glam/disco/pop/rock-bandet Sparks. Foto: SVT

”Kultbandet Sparks och fansen” är en dokumentärkomedi om de mycket lojala fansen till Sparks, ”världens coolaste underskattade rockband”. Vad betyder det att vara Sparksfan? Hur kan musik forma våra liv?

Brokiga fans

Jakten på de tillgivna fansen leder till möten med en brokig grupp människor inklusive en amerikansk pastor, en svensk musiklärare, en brittisk gasingenjör och en magdansande punksångare från Los Angeles.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Dessutom möter vi flera välkända personer inom populärkultur. Detta är en film om Sparksfans, men en film för fler än bara fansen.

Stylade modeller

Sparks bildades 1970 i USA av bröderna Ron och Russel Mael. Under sin studietid på UCLA arbetade de vid sidan av med att styla modeller till klädkataloger. Detta skulle i stor utsträckning komma att påverka skapandet av deras idag legendariska musik, deras galna scenframträdanden, deras nyskapande men gammalmodiga utstyrslar (se Ron Maels mustasch) och skivomslag som alla fullkomligt sprudlar av energi, blinkningar åt modevärlden och åt andra musikgenrer.

Störst på 70-talet

Sparks var på 1970-talet, vid sidan av Marc Bolan, David Bowie och Slade bland de allra största glamrock-banden. Genombrottet kom med LP:n Kimono my House som sålde stort i framförallt Europa. Senare skulle de dock överge glittret för att liksom exempelvis Bowie ge sig i kast med den växande disco-rörelsen för att också där göra stor succé. Men där lät de sig inte uppehållas för länge.

På albumen som följer byter de genre igen och igen. Bland bandets största hits återfinns låtar som This Town Aint Big Enough For Both Of Us, Talent is an Asset, Never Turn You Back on Mother Earth och Beat the Clock.

Kultbandet Sparks och fansen: Fredag 27 maj, kl 20.00 i SVT2

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…