Annons
Annons


Dokumentären om Johan Persson och Martin Schibbye


För att slutligen få bli släppta ur fängelset tvingas journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye att ställa upp på en arrangerad tv-intervju.  Foto: Laika Film & Television AB

För att bli släppta ur fängelset tvingas journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye att ställa upp på en arrangerad tv-intervju. Foto: Laika Film & Television AB

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye berättar om skräckfyllda dygn i öknen, skenavrättningar och falska terroranklagelser.

De greps innan de hann rapportera om våldet i den stängda delstaten Ogaden. Men den etiopiska regimen lyckades inte tysta dem.

Annons

Med hjälp av aldrig tidigare visat videomaterial och vittnesmål som smugglats ut ur landet av en högt uppsatt tjänsteman kan hela historien berättas. Om Johan och Martin. Om våldet i Ogaden. Och om diktaturens fångar.

Gilla Allas.se på Facebook
Journalisten Johan Persson under förhör mitt ute i öknen i Ogaden. Foto: Laika Film & Television AB

Johan Persson under förhör mitt ute i öknen i Ogaden. Foto: Laika Film & Television AB

Skenavrättning
De skottskadades och greps när de illegalt försökte ta sig in i Ogaden-regionen i Etiopien för att rapportera om förhållandena där. Under fyra dagar hölls de i öknen där de tvingades delta i en film som skulle användas som bevis mot dem. Förhören var hårda och de utsattes bland annat för en skenavrättning. De dömdes så småningom av en etiopisk domstol till elva års fängelse men släpptes efter drygt ett år sedan de bett regimen om nåd.

Hemliga videofiler
Abdulahi Hussein var den regionale presidentens rådgivare och chef för Ogadens tv-kanal, Cakaara News. Han hade reagerat på missförhållandena och övergreppen på civilbefolkningen och under ett par år kopierade han presidentens hemliga videofiler. Abdulahi planerade att ta sig ut från Ogaden och dela med sig av sina bevis till internationell media och människorättsorganisationer.

Filerna innehåller bland annat interna möten där enskilda poliser och soldater i den regionala milisen vittnar om godtyckliga gripanden, tortyr, mord, utpressning och våldtäkter.

Presidenten Abdi Mohamud Omars (höger) och hans personlige rådgivare Abdulahi Hussein. Foto: © Laika Film & Television AB

Presidenten Abdi Mohamud Omars (höger) och rådgivaren Abdulahi Hussein. Foto: © Laika Film & Television AB

Okänd massaker
Det finns också ett vittnesmål om en tidigare okänd massaker av civila. Abdulahi var tillsammans med presidenten när Johan och Martin greps och han kunde följa händelseförloppet i öknen från »andra sidan«. När han sedan fick det filmade materialet från öknen i sin hand bestämde han sig för att det var dags att lämna Ogaden.

I dokumentärfilmen Diktaturens fångar, som regisserats av Andreas Rocksén, ger Johan, Martin och Abdulahi en skrämmande bild av Ogaden, en region som blivit allt mer intressant för internationella olje- och mineralföretag, bland dem den svenska Lundingruppen.

Diktaturens fångar: Måndag 14 0ktober, kl 21.00. SVT1

 


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…