Annons
Annons


Dracula Untold inspelad på Irland


dracula_untold

Först Game of Thrones, nu Dracula Untold: Nordirland är återigen skådeplatsen för ett episkt fantasyäventyr. Filmen är en nytolkning av Dracula, och har flera kopplingar till den gröna ön.

Annons

Med oväntade kameravinklar och datoranimationer har några av öns mest berömda vyer förvandlats till ett bergslandskap i Transsylvanien. Giant’s Causeway, som är ett UNESCO-världsarv, dyker här upp som ett transsylvaniskt berg, och parken vid Mount Stewart blir trädgården framför Draculas borg. De storslagna stridsscenerna utkämpas på Divis slätter och i Black Mountains.

”Det är ett otroligt känsloladdat landskap. Vackert, ödsligt och perfekt för slätterna i Transsylvanien.” berättar Catherine Geary, platschef för Dracula Untold, om varför Nordirland valdes som inspelningsplats.

Men att ha spelat in på Irland är inte Dracula Untolds enda koppling till landet. Filmen är nämligen regisserad av Dublinfödda Gary Shore. Dessutom skapades karaktären Dracula av en irländare vid namn Bram Stoker som skrev den berömda skräckromanen 1897. Shores tolkning av greve Dracula som en mänsklig hjälte skiljer sig dock från Stokers original: hans Dracula var elegant men ondskefull.

Bram Stokers research när han skapade Dracula visar att han var mycket influerad av irländska sagor och myter, särskilt de som rörde Halloween. Det var inte Bram Stoker som uppfann vampyrer, men hans rollfigur greve Dracula avgjorde inte bara hur alla framtida vampyrer skulle skildras, utan gjorde också vampyrgenren populär. Och greve Dracula är den fiktiva figur som det har gjorts flest filmer om i filmens historia. Det kanske passar bra då att Halloween, festen med rötter i gammal vidskeplighet, som har inspirerat så många skräckfilmer och skrämmande romaner, återvände till sitt ursprung när Dracula Untold spelades in på ön.

Halloween, kallad Samhain på iriska, härstammar nämligen från Irland. Ursprungligen firades den som en skördefest i slutet av sommaren och kallades det keltiska nyåret, eftersom det markerade början på årstiden då dagarna blir korta och nätterna kalla. Denna övergång kopplades samman med de döda, och en tradition uppstod att tända ljus för att välkomna det goda bland de dödas andar.

Dracula Untold har Sverigepremiär på fredag.

dracula_untold_irland


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…