Annons
Annons


Du är kattens roligaste kompis!

Katter älskar att klättra i träd, jaga byten och komma och gå som de vill. För innekatter, som inte har denna möjlighet, är en stimulerande inomhusmiljö extra viktigt.


loerbojbo

Katter gillar också att leka tittut. Foto: Shutterstock

Att ha innekatt är kanske inte allas dröm. Men ibland har man som kattälskare inget val. För det finns helt klart många bostadsområden där det är omöjligt att ge katten ett liv i frihet utomhus. Det största hotet utgör naturligtvis trafiken, och bor man i ett tättbebyggt och vältrafikerat område är innekatt det enda tänkbara alternativet.

Finns faror

De allra flesta katter är också helt nöjda med en tillvaro som innekatter. Förvånansvärt nog även de som tidigare har haft tillgång till större frihet. Men hur gör man livet så trevligt som möjligt för katten? Och hur gör man det så säkert som möjligt? För även om katten lever ett säkrare liv inomhus finns det ändå en del faror som lurar.

Annons

Katter är nyfikna och våghalsiga djur, och drar sig till exempel inte för att gå balansgång på balkongräcket, även om du råkar bo på elfte våningen! Innätad balkong eller totalt utegångsförbud är tyvärr de enda alternativen som står till buds. Men hur ger man katten utlopp för allt det den älskar att göra?

Inte dyrt

Att spana på sitt byte är ett måste, även om ”bytet” befinner sig på andra sidan fönstret och egentligen består av bilar, fem våningar ner. En bekväm utsiktsplats på fönsterbrädan är given. Kanske med en mjuk dyna och gott om plats för katten att sträcka ut. Klätterställningar brukar de flesta katter tycka om och en klösbräda är obligatorisk om du är rädd om dina möbler. Men det behöver inte alltid vara den dyraste varianten som gäller.

Katter älskar att leka tittut, men leken är precis lika spännande om den leks i en större pappkartong som i en avancerad klätterställning. En vanlig dörrmatta kan lätt hängas upp på väggen och fungerar perfekt som klösbräda. Likaväl som en papperstuss eller en liten tygbit kan vara lika rolig för katten att leka med som en köpt leksak. Katter (precis som hundar) tröttnar raskt även på favoritleksaken. Lägg undan ett tag och plocka fram leksaken efter några veckor igen så blir den spännande på nytt.

Du är roligast!

Men trevligast och intressantast av alla ”aktiveringsleksaker” är förstås du själv! Katter är läraktiga djur och det finns gott om ägare som lyckats lära sina katter en hel del små tricks.

Bästa sättet att träna katten är med klickermetoden, samma tillvägagångssätt som används när man bland annat tränar delfiner. Låna till exempel Karen Pryors böcker om klickerträning på biblioteket. En helt ny värld kommer att öppnas för dig! Och i förlängningen även för din katt. För katter kan lära sig långt mera än vi tror, det är faktiskt enbart vi själva som sätter gränserna!

 

Veckans PS: Borsta tänder på katter och hundar? Absolut! I takt med att både katter och hundar lever längre ökar även tandproblemen. Tandsten, hål i tänderna och tandlossning är tyvärr inte enbart ett gissel förbehållet människan. Förebygg tandproblem genom att, redan vid späd ålder, vänja katten eller hunden vid tandborstningen. Speciell tandkräm finns att köpa i fackhandeln. Se också till så att i alla fall en del av kattens/hundens mat ger ett visst tuggmotstånd.

Text: Ursula Wilby (Hunduppfödare och kattvän)

LÄS OCKSÅ


(22)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…