Annons
Annons


Dubbel säsongspremiär för naturen i tv


Yvette Hermundstad och Linda Olofsson – programledare med känsla för djur och natur. Foto: SVT

På torsdag kväll är det julafton för naturälskare. Då är det premiär för både Mitt i naturen och Studio natur direkt efter varandra, men i olika kanaler. I det första får vi bland annat vara med om ringmärkning av kungsörnsungar, i det andra svaras det på tittarfrågor.

Annons

Mitt i naturens programledare, Yvette Hermundstad, är framför allt känd från SVT:s sportsändningar som Vinterstudion och OS. Nu har hon bytt skidspåren mot opreparerad skog och mark som höstens programledare för Sveriges största naturmagasin.

Örnar och falkar
I premiäravsnittet är Yvette Hermundstad i Dalarna för att ringmärka kungsörnsungar. Med ett vingspann på över två meter är kungsörnen en av våra absolut största fåglar och en mäktig syn mot himlen. För att ringmärka ungarna måste man klättra upp i höga och svårtillgängliga träd. I Sveriges sydligaste fjäll får Yvette också se vår största falk, jaktfalken.

Utrotningshotade
Yvette, som är uppvuxen i Jämtland och har tillbringat mycket tid i naturen. Där hämtar hon kraft och inspiration genom att vandra, fiska eller bara vara. Nu får hon tillsammans med Mitt i naturens tittare unika tillfällen att komma betydligt närmre några av de ovanligaste, mest utrotningshotade och största djuren av sitt slag i Sverige. Genom att följa hängivna naturvårdare får vi komma de vilda djuren nära och ta del i det arbete som görs för att värna om vår natur.

Hala ålar
Under åtta avsnitt blir det både äventyr och strapatser när Yvette reser runt i stora delar av landet. Hon möter bland annat knubbsälar vid Skånes sydligaste spets, konstaterar att ålar är precis så hala som de sägs vara och försöker lösa ett älgmysterium på Öland. Under varje avsnitt gör Yvette också en avstickare för att titta närmare på ett annat djur eller en karakteristisk miljö i området hon besöker. Här möter hon bland annat fjärilar, musslor, fåglar och groddjur.

Tittarnas filmtävling
Säsongens avslutas den 20:e december med finalen i Tittarfilmstävlingen 2012. Bland de filmer som skickats in (och visats) under säsongen har tio finalister utsetts. Tittarna avgör sedan genom telefonomröstning vilken som blir den vinnande filmen.

Mitt i naturen: Torsdag 1 november, kl 20:00. SVT1

Dubbelnatur
Direkt efter Mitt i naturen kan den intresserade slå över till Kunskapskanalen och Studio natur, där Linda Olofsson och hennes naturexperter Marie Dacke, Kristina Sundell och Bent Christensen besvarar tittarnas frågor.

Ett program för alla
Ingen fråga är för svår eller för fånig när Linda Olofsson och hennes naturexperter bjuder in till en ny säsong av Studio natur. Med liv och lust ger de sig i kast med tittarnas både kluriga och kniviga frågor om djur och natur. Här kan alla lära sig något nytt, oavsett om man tillhör dem som har skogen som sitt andra hem eller sällan kommer längre än till parken i kvarteret där man bor.

Hur gör ormen?
Hur kan en köttätande växt stänga sitt gap så snabbt och vad får egentligen lysmasken att lysa? Varför kan en åsna och en häst få föl tillsammans och hur gör ormen när den ömsar skinn? Utmanande frågor med överraskande svar och spännande experiment utlovas i tio program från studion mitt i skogen.

Kliar i soffan
Och den här gången kommer vi så nära att det garanterat både kliar och kittlar i soffan där hemma. Bland likmaskar, dyngbaggar och tusenfotingar ryms också världens giftigaste groda och vår egen sjöhäst. Vi synar också vem som har världens största öga såväl som vem som är giganten i hästarnas värld. Inget är för stort eller för litet för att rymmas inom ramarna på årets Studio natur.

Studio natur: Torsdag 1 november, kl 20.30. Kunskapskanalen

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…