Annons


Efter succén i Melodifestivalen – låten pekas ut som plagiat

Artisten Renaida Brauns bidrag i Melodifestivalen tog sig hela vägen till Andra chansen i den första deltävlingen. Men nu anklagas låten för att vara kopierad.


I helgen gick den första delfinalen i Melodifestivalen 2018 av stapeln i Karlstad.

Som tredje person ut på scenen stod förra årets Idol-deltagare Renaida Braun, 20. Med sin låt ”All The Feels” gjorde hon braksuccé och slog ut både Kikki Danielsson, Edward Blom och Kamferdrops när hon tog sig till andra chansen.

Annons
plagiat melodifestivalen 2018

Renaida Braun tog sig till Andra chansen i Melodifestivalens första deltävling. Bild: IBL Bildbyrå

”Ingen har sagt något”

Reglerna i Melodifestivalen är enkla. Du måste tävla med en ny låt, som aldrig tidigare offentliggjorts.. Men nu menar tittare att Renaidas låt är ett plagiat. På sociala medier har flera reagerat över att signaturmelodin i hennes låt är väldigt lik den elektroniska musikgruppen Major Lazers och dj:n Motis superhit ”Boom” från 2016.

På Twitter har en tittare klippt ihop de två låtarna och konstaterat att de två är väldigt lika, ett inlägg som fått nästan 2 000 delningar och omkring 600 kommentarer.

Christina Bredberg är Renaidas pressansvarig, och menar att det är låtskrivarnas ansvar att se till att låten de skrivit inte är ett plagiat.

– Alla låtar är lik någon annan låt, den diskussionen är varje år. Ingen har sagt något om det här, säger hon.

Stim gör en bedömning

Från SVT:s sida menar man att Renaidas bidrag inte kommer att utredas, såvida inte Major Lazer reagerar. SVT kommenterar så här:

”SVT har vare sig befogenhet eller kompetens att göra den bedömningen. Processen ser ut som följer: Om det finns en förfördelad part är det upp till den att göra en anmälan till STIM. En grupp på STIM gör sedan en bedömning om det föreligger några eventuella likheter. Resultatet av deras bedömning ligger sedan till grund för om ärendet tas vidare till en rättslig prövning. Numera görs den här typen av frågor oftast upp  genom en förlikning”, skriver SVT i ett mejl.

Lyssna själv på båda låtarna här:

Artikeln publicerades först på Hänt.se.

Läs också: SVT riskerar att fällas efter missen i Melodifestivalens direktsändning


(39)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…