Annons
Annons


Egenodlat smakar bäst!

Det finns drygt 4,1 miljoner hushåll i Sverige och 43 procent av dem odlar något ätbart! Populärast är äpple, vinbär och gräslök tätt följt av persilja, tomat och rabarber.


Odla tomater

Läckra tomater finns i flera storlekar och former. Foto: Blomsterfrämjandet

Det är en lyx att kunna äta sin egenodlade mat. Har du ingen trädgård så kan du odla på balkong, fönsterbrädan eller kanske på den gemensamma uteplatsen.

Populär tomat

Det finns ett enormt utbud i olika storlekar, former och färger. Att odla egna tomater är lätt och en solmogen tomat direkt från egen odling smakar ljuvligt!

Annons

När tomatplantor planteras om kan de med fördel planteras djupare än de stått tidigare så står plantan stadigare. Välj en behållare med minst 10 liter näringsrik jord.

Gilla Allas.se på Facebook

Tomatplantor fungerar både utomhus och i inglasade utrymmen, men de ska flyttas ut först när risken för nattfrost är över. Optimalt resultat fås när plantorna successivt får vänja sig vid utelivet.

Småskott som växter ut från bladfästen längs med stjälken ska nypas bort på de flesta tomatplantor. Detta görs för att inte onödig energi ska gå till bladproduktion och för att tomaterna ska få tillräckligt med ljus. Tomater vill ha rikligt med både vatten och näring.

Lykopen heter den antioxidant som ger tomaten dess röda färg och den fungerar förebyggande både mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Antioxidanten tas lättast upp av kroppen om tomaterna steks eller kokas. Eftersom lykopen är fettlösligt så ska helst tomater ätas tillsammans med lite fett t.ex. en god olja.

Chili

Chili är lättodlad och populär att odla själv.

Smakrik chilipeppar

Chilipeppar är besläktad med paprika, tomat, aubergin och potatis. Det är en populär krydda och det finns chilifrukter med milda och runda smaker till eldiga och mycket starka.

Det verksamma ämnet i chili heter capsaicin. Ämnet sägs öka ämnesomsättningen, är inflammationshämmande, innehåller vitaminer och antioxidanter samt frigör endomorfiner vilket ger en känsla av välbefinnande.

Chiliplantor gynnas av ett varmt och framförallt vindskyddat läge. En optimal växtplats för chili är på fönsterbrädan, en inglasad balkong, uterum eller ute i växthuset. Plantorna fungerar även utomhus men vill då helst stå skyddade från starka vindar och gärna vid en husvägg i soligt söderläge.

Plantera chiliplantan i en rejäl kruka (minst 10 liter) eftersom den vill ha gott om vatten och lätt kan torka ut om jordvolymen är för liten. Vattna regelbundet med svag näringslösning för bästa resultat.

Användbara kryddor

Att fylla en balkonglåda eller entrékrukan med kryddväxter är en trevlig lösning som fungerar perfekt även för den som inte har så mycket utrymme.

Vid en undersökning som Blomsterfrämjandet gjorde på trädgårdsmässan ”Vår Trädgård” i Malmö våren 2015 var basilika är den populäraste kryddan. Basilika finns som rödbladig, thai, citron och kanel för att bara nämna några. Den trivs bäst på den inglasade balkongen eller i växthuset.

Basilika är egentligen en perenn, men i Sverige betraktas den som ettårig.

Den trivs i kraftigare jord än många andra kryddväxter och behöver rikligt med vatten för att utvecklas väl. Skörda basilika genom att klippa av bladen i toppen så hålls den naturligt kompakt. Den är godast färsk, men kan frysas in.

På god andra plats hamnade rosmarin. Det är en fantastiskt väldoftande krydda som växer vild i Medelhavsområdet. I ett extremt skyddat söderläge och förutsatt att vintern är mild kan den övervintra utomhus i södra Sverige, men en ljus och sval plats inomhus är att föredra.

Rosmarin trivs bäst i lite lättare jord i ett soligt och skyddat läge. Den behöver endast måttligt med vatten. Rosmarin passar perfekt till kött, kyckling och vilt, till smaksättning av oljor och även i vegetariska rätter. En kvist på grillen sprider fantastisk väldoft.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…