Annons
Annons


Eget test avslöjar livmoderhalscancer


cancertest

Qvintips är ett test för livmoderhalscancer som går att ta hemma. Testet analyseras sedan på laboratorium. Det är dock inte alla landsting som erbjuder testet.

Många kvinnor väljer att inte gå på de cellprovstagningar för livmoderhalscancer som erbjuds dem. Nu finns hemtestet, Qvintips, som också kan upptäcka viruset som orsakar livmoderhalscancer.

Annons

Livmoderhalscancer orsakas av ett virus, humant papillom virus, som sprids sexuellt. Alla kvinnor som har, eller har haft, ett aktivt sexliv är i riskzonen för att få en infektion.

Vaccin skyddar
Tidigt i sjukdomsförloppet märker kvinnan själv ingenting. Senare kommer blödningar, smärtor och andra besvär. Ett vaccin finns som, om det ges före sexdebuten, skyddar mot de vanligaste virustyperna som orsakar sjukdomen.

Livmoderhalscancer drabbar cirka 450 kvinnor i Sverige varje år. Sjukdomen kan ofta upptäckas i ett tidigt stadium, då cancern är begränsad till livmoderhalsen och övre delen av slidan. Detta tack vare de gynekologiska cellprovskontroller som erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 60 år. Tyvärr tackar många kvinnor i riskgruppen nej.

Hemtest alternativ
Nu finns dock ett alternativ i hemtestet, Qvintips, som kan upptäcka humant pappilom-viruset, som orsakar livmoderhalscancer. Det är vissa landsting, inte alla, erbjuder hälsokontroll med Qvintip utan kostnad eller mot en reducerad avgift. Du kan kolla med din gynekolog, eller landsting, de erbjuder den här tjänsten.

Livmoderhalscancer utvecklas ofta långsamt via ökande grad av cellförändringar. Det kan ta mellan 10 och 20 år till en fullt utvecklad cancersjukdom. Livmoderhalscancer är ovanligt hos kvinnor som är yngre än 25 år. Vanligast är sjukdomen hos kvinnor i åldrarna 35 till 45 år och över 70 år.

Läs mer om livmoderhalscancer här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…