Annons
Annons


Emma Watson viktigare än Zlatan


Rapporten Undomsfokus2015 visar dagens ungdomars medievanor, konsumtion, värderingar och köpvanor samt viktigare vägval i livet.

– Det är tydligt att de viktigaste förebilderna för unga idag är personer som vill göra skillnad och står för sina värderingar. Emma Watson, Beyoncé och Angelina Jolie är starka namn på listan över 16-29-åringarnas förebilder. Alla har de tagit ställning i frågor som rör feminism och mänskliga rättigheter, säger Sofia Rasmussen, grundare och VD för Rasmussen Analys.

Annons

Föga förvånande slår rapporten fast att 16-19-åringars användande av Youtube, Instagram och Snapchat kommer att öka under nästa år samt att Facebook, Kik och What’s App kommer att minska. På landsbygden minskar dock inte Facebook lika kraftigt som i större städer. Facebook är dessutom det sociala nätverk som idag har flest användare och det är en relativt stor grupp som tror att de kommer att använda nätverket ungefär lika mycket under 2015 som under föregående år.

För målgruppen har det fötts ett nytt statusbegrepp i arbetslivet: personlig utveckling. Bara 6 % av Sveriges 16-29-åringar anser att det är viktigt att få ett statusfyllt jobb. Så lite som 8 % tycker att det är viktigt att identifiera sig med arbetsgivarens varumärke allt medan hela 40 % väljer personlig utveckling vid valet av arbetsgivare.

Undersökningen genomfördes i september 2014. Drygt 3000 respondenter primärt i åldrarna 15-44 har djupintervjuats genom en webbenkät. Ungdomsfokus 2015 har tagits fram i ett samarbete mellan Nyheter24-Gruppen och analysföretaget Rasmussen Analys.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…