Annons
Annons


En av tre vill ha ekologisk julskinka i år


35 procent av svenska folket vill ha ekologisk julskinka i år. Och 76 procent tycker det är viktigt att julskinkan kommer från djur som haft det bra.

Det visar en färsk undersökning som undersökningsföretaget YouGov gjort på uppdrag av landets 24 KRAV-grisproducenter.

Annons

I år kommer nästan 3 procent av alla julskinkor i handeln att vara ekologiska. Det är nästan fyra gånger så hög andel jämfört med andelen ekologiskt griskött under resten av året.

– Vi känner att det finns ett ökat sug efter ekologiskt även till vardags, men till jul är det alltid lite extra, säger Mats Schörling, ordförande för landets KRAV-grisbönder i föreningen Jord på Trynet.

Fler äter ekologiskt
Mats Schörling och hans KRAV-griskollegor föder upp totalt cirka 20 000 KRAV-grisar per år. Deras grisar, som får vara utomhus och beta gräs och böka under minst fyra sommarmånader, utgör idag mindre än 1 procent av de 2,5 miljoner grisar som varje år slaktas i Sverige. Detta trots att nästan tre av fyra, 73 procent, säger att de helst vill köpa griskött från grisar som fått gå på sommarbete. Men Mats tror på framtiden för riktiga utegrisar.

– Fyra av tio konsumenter säger att de köper mer ekokött nu jämfört med för ett år sedan. Många äter kött mer sällan men väljer desto mer noggrant, säger han.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…