Annons
Annons


En berättelse om Astrid Lindgrens liv och tid


Astrid Lindgren, 88 år

Barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren, 88 år, ses här tala allvar om rasism med skinnskallen Niklas, 18 år. Foto: Jens Assur/TT

Ny stark och komplex dokumentär av Kristina Lindström, som var en av de två regissörerna bakom hyllade och prisbelönta dokumentären Palme 2012.

Annons

– Astrid Lindgren var en exceptionell person vars liv och berättelser har så många lager, hon upphör aldrig att överraska, säger Kristina Lindström.

Hela Sveriges sagotant
Hon blev Astrid med ett helt land och Astrid Lindgren med en hel värld. Hennes berättelser och hennes figurer färdas över alla gränser. Som ung kvinna påverkades hon starkt av tiden och de normer hon levde i. Som författare och senare opinionsbildare, kom hon att för alltid påverka tiden och vårt sätt att tänka.

Gilla Allas.se på Facebook

Krigsdagbok
Under hela andra världskriget skrev småbarnsmamman Astrid, ännu inte författare, en krigsdagbok. I dokumentären visas aldrig tidigare publicerat material ur dagböcker, brevväxlingar och filmer.

Astrid var den modiga och oförvägna, den djupt melankoliska, den engagerade, den skrivande, på natten drömmande. Hon menade att utan Lasse, barnet som hon födde ung och ogift och tvingades lämna bort, utan honom hade hon inte blivit en berömd författare.

– Alla har sin egen relation till Astrid Lindgren, för mig som barn var hon Rösten, Rösten ur radioapparaten. Det finns fortfarande ingen som hon, säger regissör Kristina Lindström.

Sändningar i SVT1:

Sorgfågel: Juldagen, kl 20.00

Starkast i världen: Söndag 28 december, kl 20.00

Allas mor: Nyårsdagen, kl 20.00

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…