Annons


En läsare berättar: Han var konstigt snål mot barnen

Tomas tjänade bra, men hans sätt att spendera pengar ledde till konflikter. Han gnällde över kostnaden för barnen, sedan öste han pengar över andra kvinnor.


Något jag reagerade på tidigt var det ojämna förhållande Tomas hade till pengar. Vissa grejer kunde han betala hur mycket som helst för, men i andra sammanhang vara överdrivet snål. Jag la inte så stor vikt vid det där förrän det började leda till konflikter kring barnen.

Annons

Tomas tjänade mycket bra. Han stod för mestadelen av våra utgifter och betalade för familjesemestrar varje år.

Vi fick två pojkar. Han var pappaledig tre månader med båda och grejer till dem som barnvagnar och leksaker fick gärna kosta. I synnerhet om det handlade om saker som han själv tyckte var coola. Ibland verkade de snarare vara till för att visa upp för hans vuxna vänner än för pojkarna att leka med.

Gilla Allas.se på Facebook

Det där gick igen när pojkarna blev äldre och intresserade sig för idrott. Trots att golf var dyrt försökte Tomas få in dem på det. Samtidigt var det ett konstant gnällande över nya fotbollsskor. Det var tröttsamt, men Tomas menade att han bara försökte ”hjälpa” pojkarna att välja fritidsaktiviteter som de kunde ha nytta och glädje av hela livet.
– Golfen är något vi kan ha tillsammans under många år. Det är ju något helt annat än att lägga allt krut på fotbollen.

Visst fanns det en viss poäng i det, men jag menade att han inte kunde tvinga på pojkarna sina egna intressen. Om de föredrog att spela fotboll så fick de väl göra det. Det var ju dessutom något som de hade gemensamt med sina jämnåriga. Hur många av deras kompisar spelade golf? Inga, så vitt jag visste.

Vi växte gradvis ifrån varandra, men det var under vår sista semester som jag insåg hur lite vi hade kvar. Han kollade konstant in andra kvinnor, men det gjorde mig inte svartsjuk utan bara irriterad. När vi kom hem tog jag upp det vilket ledde till gräl, och insikten att vi måste skiljas kom väldigt snabbt.

När vi gick ifrån varandra var pojkarna 7 och 9 år.

Jag skaffade en lägenhet och Tomas köpte ut mig ur huset. Han började direkt träffa nya kvinnor. När barnen var hos honom berättade de att han tillbringade mycket tid vid datorn och med mobilen.

Ett halvår efter att vi separerat tog han hit en kvinna från England. De hade träffats via en dejtingapp och han betalade för allt. Hon stannade två månader.

Samma vinter tog han med sig pojkarna på semester till Thailand och där träffade han en kvinna som sedan kom till Sverige på tillfälligt visa. Hon stannade i tre månader.

Det där blev ett mönster åren som följde. Han tog hit kvinnor och spenderade massor av pengar på dem. Jag började bli riktigt irriterad på hans konstiga snålhet gentemot barnen. Han kunde slänga ut hundratusentals kronor på andra kvinnor, men gnällde när pojkarna behövde fotbollsskor!

Jag började begripa hur allt det här hängde ihop med hans självbild. Det var som om pengarna i första hand måste ge honom något, även om det som han köpt var till pojkarna. Det viktiga för honom var inte vad de gillade – utan hur konsumtionen speglade honom.

En dag skällde jag ut honom. Det löste ingenting och den dåliga stämningen höll i sig, men jag tror ändå det fick honom att tänka efter. Jag påpekade att han öste pengar över andra kvinnor och samtidigt var småaktig gentemot sina egna barn. Och att han nog inte själv vill bli styrd av någon annan när det gäller egna intressen, så som han försökt styra pojkarnas.

Efter en tid blev det lugnare. Konflikterna minskade och han slutade gnälla över fotbollen.

Fem år efter skilsmässan blev han sambo med en kvinna som har barn i samma ålder som våra. Jag har inga problem med henne och hon är bra med pojkarna. Nu har Tomas och jag äntligen kunnat släppa allt tjafs, och det känns riktigt bra.■

Här hittar du fler LÄSARBERÄTTELSER


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…