Annons
Annons


En läsare berättar: Min man och hans far delade älskarinna

Det tog lång tid innan Katrin förstod att Göran var otrogen. Katrin blev förkrossad, men fick en ännu större chock när hon pratade med sin svärmor…


Sensuell kvinna i soffan.

Katrin anande inget när Göran var otrogen.

splash_hamtat_fran_tidningenAtt bli bedragen av sin make kan komma som en chock. Att sedan få reda på vem älskarinnan är kan om möjligt bli en ännu större chock.

Katrin vet hur det känns. Hon har upplevt sveket, förnedringen och tårarna. Först en gång, och sedan en gång till när hon fick veta vem kvinnan var som hennes man förlustat sig med.

Annons

– Det här med otrohetsaffärer är sådant som man hör att andra råkar ut för, men man tror inte att man själv ska drabbas, säger Katrin, 49 år, när hon ringer för att prata om relationen till den man som hon trodde älskade henne.

– Jag tyckte att jag levde i en trygg relation och hade inte en tanke på att Göran skulle kunna bedra mig på det här sättet. Jag skulle aldrig göra så mot honom.

Katrin hade varit änka i fem år när hon träffade Göran. Hennes tidigare man hade tragiskt avlidit i en sjukdom och Katrin behövde tid att läka och hämta nya krafter.

När Göran dök upp som en levnadsglad man på en kvällskurs i franska fick Katrin ny livslust. Göran fyllde kursen med värme och humor och brukade skämta lite extra med Katrin. Men det fanns en restriktion – han var gift.

– Han berättade öppet om sin fru och sin son och jag lyssnade intresserat. Jag såg honom som en frisk fläkt på kursen, men att involvera mig med en gift man skulle jag aldrig göra, understryker Katrin.

Göran var till yrket rörmokare och hade en egen vvs-firma. Efter kursens avslutning gav han Katrin sitt visitkort och lovade att laga hennes trasiga värmepump. Katrin slog hans nummer, och det blev början på en kärleksrelation med minst en kvinna för mycket.

Kan du berätta om när du och Göran träffades första gången efter kursen?

– Det var när han hjälpte mig med pumpen i min källare. Efteråt slog han sig ner vid köksbordet och jag erbjöd honom lite te. Han pratade och skrattade tills jag blev alldeles trött huvudet. I säkert tre timmar höll han låda. Jag har inte kafé här, minns jag att jag tänkte, och undrade vad han egentligen ville.

– När det blev dags för kvällsmat fick jag be honom åka hem. Jag bjuder inte gifta män på middag. Middag kunde han äta med sin fru, tyckte jag.

– ”Skicka en räkning för pumpen”, sa jag innan han gick. När räkningen kom betalade jag den. Jag såg vår relation som helt ren.

Gav han dig några signaler om att han var intresserad av mer än bara vänskap?

– Nej, inte då, men en tid senare fick jag höra att han låg i skilsmässa. Vi sprang på varandra på en restaurang och han undrade hur pumpen fungerade. Jag svarade ärligt att den hade börjat strula igen och då erbjöd han sig att komma förbi.

– En fredag klockan nio på kvällen ringde det på dörren. Jag såg att det var Göran, men ville inte öppna. Inte lagar man väl en värmepump en fredag klockan nio?

– Veckan därpå ringde han på dörren igen, denna gång på mer rimlig tid, och lagade pumpen för andra gången. Sedan bjöd han ut mig på middag och sa att han gärna ville träffa mig fler gånger.

Så ni inledde ett förhållande?

– Ja, jag märkte att jag saknade honom när vi inte sågs. Jag hade fortfarande sorg efter min makes bortgång, men den blev lättare att bära med Göran som min vän.

– Jag tyckte även mycket om hans son, Pontus. När skilsmässan var avklarad växte det långsamt fram en förälskelse mellan Göran och mig.

– Göran flyttade hem till mig, vi gifte oss och levde ett lyckligt liv tillsammans. Det var i alla fall vad jag trodde. Jag gick till arbetet varje dag och Göran jobbade med sin vvs-firma och hade ständiga kundkontakter. Hans glada humör och aktiva vardag var ett lyft även för mig. Jag trivdes med Göran vid min sida.

Men han hade även andra kvinnor i sitt sällskap?

– Ja, tydligen, men jag uppfattade inte hans övriga relationer som kärleksmässiga.

– En kväll kom Göran hem med en annan skjorta än den han hade haft på sig när han gick på morgonen. Den var dessutom av ett mycket dyrt märke. ”Varifrån har du fått den?” frågade jag nyfiket. ”Jag fick den av en kund”, sa han, ”efter att jag lagat hennes varmvattenberedare”.

– En natt kom Göran inte hem alls. ”Vad heter hon?” frågade jag skämtsamt. ”Vem?” undrade han och såg nervös ut. ”Din älskarinna”, sa jag, mest på skoj. Sedan skrattade vi. ”Jag sov hos en kompis”, förklarade han.

När började du förstå att han ljög?

– Jag förstod det inte förrän min väninna talade om det för mig. Det var när jag låg på sjukhuset och var nyopererad. Min väninna ringde och frågade var Göran hade befunnit sig under kvällen. ”Hemma”, svarade jag. ”Jaså, jag har nyss sett honom på bio med en annan kvinna”, berättade hon.

– När jag blev utskriven från sjukhuset frågade jag Göran om vi skulle gå på bio. Jag föreslog att vi skulle se precis den filmen han hade sett med den främmande kvinnan.

– Göran erkände glatt: ”Den har jag redan sett.” ”Med vem?” undrade jag. ”En kund”, svarade han, ”som jag hjälpte med elpannan. Hon bjöd på bio som tack”.

– Eftersom han var så öppen trodde jag på honom. ”Är hon intresserad av dig?” undrade jag. ”Nej, det tror jag inte”, svarade han.

Vad kände du när du fick reda på att han gick på bio med och fick dyra kläder av andra kvinnor?

– Jag brydde mig ärligt talat inte. Jag ville inte veta vem kvinnorna var eller ha med dem att göra. Jag var inte ens nyfiken. De försöker stöta på honom, tänkte jag, men han är inte intresserad.

Hur länge pågick detta?

– I nästan ett halvår. Kvinnan som han hade en affär med var till och med hemma hos oss, utan att jag visste vem hon var. Hon ringde på dörren en kväll och frågade efter Göran. Jag trodde att hon var en kund och satte mig i vardagsrummet medan de pratade i hallen.

– ”Vem var hon?” frågade jag när hon hade gått. ”Helena”, sa han, ”en mamma till en klasskamrat till Pontus. Hon skulle lämna Pontus regnkläder”.

– För mig lät detta helt naturligt. Inte förrän Helena stod utanför dörren en månad senare förstod jag vem hon var.

Kan du berätta om den händelsen?

– Helena sökte upp mig i bostaden när jag var ensam hemma. I handen höll hon ett brev som hon ville att jag skulle läsa. ”Jag och Göran har en relation”, sa hon. ”Läs brevet.”

– ”Jag läser inte”, sa jag, ”du får berätta”. Jag släppte in henne och hon förklarade att hon älskade Göran och att de hade haft en relation i flera månader. Jag blev helt chockad – och fruktansvärt ledsen.

– På kvällen, när jag hade lugnat ner mig, kom Göran hem. Jag satte mig bredvid honom i soffan. ”När ska du berätta vad du har gjort?” frågade jag rakt på sak. Göran suckade. ”Har Helena varit här?” undrade han.

Erkände han allt då?

– Ja, och han sa att han skämdes. Det hade börjat som en oskyldig lek, påstod han. Helena hade flörtat med honom men det hade snabbt blivit allvar.

– Trots det hävdade han att han inte hade starka känslor för henne. Det var mig han älskade. Helena var bara ett snedsteg.

– ”Är kvinnan som gav dig skjortan och kvinnan som bjöd på bio och kvinnan som heter Helena samma person?” frågade jag. Göran nickade – det hade varit Helena som han träffat hela tiden.

Vilka tankar hade du då om ert äktenskap?

– Inga vackra tankar alls. Gifta män som är otrogna är kreatur, de är tjurar. Och en av tjurarna var min man.

– Göran grät och sa att han länge hade mått dåligt, och det hade jag märkt. Men jag trodde att det handlade om hans jobb. Han hade slutat att raka sig och bytte knappt kläder.

– ”Kan du förlåta mig?” frågade han. Jag svarade inte på den frågan just då. Jag behövde prata med någon som kände oss båda väl. Jag valde Görans mamma.

Vad tyckte hon om sin sons snedsteg?

– Jag hann knappt nämna Helenas namn förrän hon gav mig en ännu större chock. Görans pappa hade också varit otrogen – med samma kvinna. Det hade orsakat en svår kris i deras äktenskap. Tydligen hade denna Helena ett rykte om sig att flörta med gifta män.

– Göran kände dock inte till att hans far också hade haft ett förhållande med henne. Han blev lika chockad som jag när jag berättade det. Han hade omedvetet delat älskarinna med sin egen pappa. För min del kände jag mig nu ännu mer äcklad av otroheten.

Hur ser din och Görans relation ut i dag?

– Detta hände ganska nyligen och jag har fortfarande inte tagit något beslut. Det enda jag vet är att jag har varit väldigt förälskad i Göran, men i dag kan jag inte säga att jag älskar honom längre. Då är det väl ingen idé att fortsätta vara gift?

Av Margaretha Malmgren

Här hittar du fler LÄSARBERÄTTELSER

 

MargaretaVill du dela med dig av en berättelse ur ditt eget liv? Ring kostnadsfritt till Margaretha Malmgren på tel: 0200-81 01 70 (torsdagar 18-21) eller mejla [email protected] Du får givetvis vara anonym.

Artikeln kan komma att publiceras i andra tidskrifter inom Aller media i Norden. Bilden är alltid arrangerad.

 

LÄS OCKSÅ


(64)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…