Annons
Annons


En magnecyl om dagen ökar risken för inre blödningar


Acetylsalicylsyra är inget skydd mot dödlig hjärtinfarkt.

Acetylsalicylsyra för att förebygga hjärtinfarkt hos friska personer visar sig nu ha farliga biverkningar.

”En Aspirin, Treo eller Magnecyl om dagen minskar risken för hjärtattack”. Så har rådet låtit de senaste åren och fått flera att svälja de små runda tabletterna. Ny forskning visar dock att aspirin (acetylsalicylsyra) har en del biverkningar som i de flesta fall överskuggar de goda egenskaper, skriver engelska BBC på sin hemsida.

Annons

Ökad risk för inre blödningar
En analys av mer än 100.000 patienter i Storbritannien visar att acetylsalicylsyra ökar risken för inre blödningar, inklusive blödning i hjärnan.

Studien visade visserligen att ett dagligt intag av acetylsalicylsyra minskar risken för hjärtinfarkt med 20 procent. Men då talar man bara om icke-dödlig hjärtinfarkt, någon skillnad i antalet dödsfall i hjärtinfarkt och stroke fann man inte.

Mer skada än nytta
Därför avråder forskarna i studien nu att man tar acetylsalicylsyra dagligen utan att först samråda med sin läkare.

– Av 73 patienter som under en period av sex år behandlas med acetylsalicylsyra kommer, enligt statistiken, en av dem att drabbas av allvarlig inre blödning. Under samma period kommer man att förhindra endast en hjärtinfarkt för varje 160 patient, och den är förmodligen inte ens livshotande. Detta tyder på att acetylsalicylsyra egentligen inte har någon positiv effekt, åtminstone inte för med att förlänga livet, säger professor Kausik Ray från St George University of London till BBC.

Ingen effekt mot cancer
Acetylsalicylsyra är en substans som även finns i bland annat huvudvärkstabletter som Albyl, Magnecyl och Treo. Det används normalt för lindrig av smärta och kan också dämpa inflammation, exempelvis vid ledsjukdomar. Det kännetecknande för acetylsalicylsyra är att det minskar blodets benägenhet att klumpa ihop sig. Det har fått läkare att rekommendera läkemedlet för människor över 45 år.

För några år sedan presenterade dessutom flera läkare att aspirin kanske kunde minska risken att få tjocktarmscancer. Men enligt den nya och mycket omfattande studien har acetylsalicylsyra ingen effekt på antalet cancerförekomster.


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…