Annons
Annons


En ”omöjlig” film får inleda det nya dokumentär-året


Sture Caremalm på väg hem från slåttern, undan ett av den småländska sommarens slagregn. Foto: Peter Gerdehag

Gillade du dokumentären ”Kokvinnorna” som gick på tv under julhelgen? I så fall får du ännu en chans till njutning när dokumentären ”Landet som inte längre är” av samma filmare visas den första dagen på det nya året.

Annons

Peter Gerdehag vars filmer ”Hästmannen” och ”Kokvinnorna” har setts av hundratusentals fascinerade tittare är nu tillbaka med en unik dokumentär. Han har följt livet på en bondgård i Småland under flera årtionden, först med stillbildskamera och nu, under de senaste elva åren, med filmkamera.

Hyllning till småbönder
Filmen har blivit en stillsam hyllning till vårt kulturarv och till de småbönder vi nästan alla härstammar ifrån. Familjen Caremalm, på gården Kroxhult 1:4, blir symboler för de jordbrukare som arbetade med traditionen som kompass, innan den moderna tiden svepte in och skingrade den sortens kunskap för alla världens vindar.

Karl Uno, Britta och Sture Caremalm hemma på gården Kroxhult 1:4. Foto: Peter Gerdeman

Tiden sipprar fram längs det småländska landskapets hagar, stenrösen och fägator. Långsamt men oåterkalleligt förändrar den människor och djur. Rynkor djupnar och kroppar slits under det hårda arbetet med jord, skog och djur. Peter Gerdehag betraktar dem med kameraögat, ser hur de sliter i det stenrike som de ärvt, ser hur de förvandlas. Själva säger de att de bara lever sitt liv, att de fått en gåva att ta hand om, ett förvaltarskap.

Omöjlig filmidé
Det är deras stillsamma glädje över uppdraget, den djupt rotade samvaron mellan människor och djur och deras nära förhållande till naturen, som fått sätta sin prägel på filmen. Det har blivit en eftertänksam, nästan meditativ film, utan intriger och konflikter. En helt omöjlig filmidé, med andra ord, en dokumentär där mjölkkornas klocka fått bestämma tempot.

För manus och klippning svarar Olle Häger och Kjell Tunegård, som tidigare har gjort ”Hundra svenska år” och ”Kronprinsessan och kungariket”.

Landet som inte längre är: Söndag 1 januari, kl. 21.15. SVT2


(3)
(0)


Annons

  • GodJul

    Mycket vacker och sevärd dokumentär


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…