Annons
Annons


En prao-elevs dagbok


Jag heter Johanna Laos och jag är 14 år (15 i slutet av mars), jag bor strax utanför Malmö och har ett väldigt stort intresse inom layout, fotografering och musik! Jag prao:ade på Allas i två veckor i mitten av mars, och det var något jag sent kommer att glömma!

Annons

Jag fick se massa olika delar i tidningsvärlden, allt från huvudkontoret till layout-avdelningen! Jag har länge velat se allting som görs på en tidning, för varje liten del har stor betydelse för att tidningen ska gå ihop. Och därför har det varit extra roligt att få se så mycket olika saker! Dessa två veckor har varit fyllda med massa kul, precis som en jättestor godispåse! Självklart var det inte lätt att få en prao-plats på en tidning, men de som jobbar på ALLAS var så snälla och gjorde så jag kunde vara här i två veckor! Tack! Här kommer en liten sammanfattning på vad jag har hittat på dessa två veckor, men först en liten bild på mig:

Gilla Allas.se på Facebook

11

Första veckan:
Den första veckan var fylld med nya saker varje dag. På måndagen var jag väldigt nervös för att jag visste inte helt vad jag skulle göra. Rädslan över att hoppa av på fel busshållplats eller att inte hitta till byggnaden värkte i magen, samtidigt som massa förväntansfulla fjärilar flög omkring i hela min kropp. När jag kom fram (utan att ha hoppat av på fel busshållplats) mötte jag chefredaktören Gunilla i dörren, hon visade mig var jag skulle sitta i två veckor. Jag fick låna ett kontor med en dator och två fina blåa fåtöljer! Jag fick lite ”kontorssaker” som block, massor av olika pennor och post-it lappar i fina färger! Efter det gav Gunilla mig ett litet uppdrag. De handlade lite om tidningen och vad som var vad i en text. Det var kul, för då kom jag in i tänket.

4
En bild på byggnaden!
IMG_9869
Här är pennorna och blocket jag fick, jag tyckte de var så fina att de var tvungna att vara med på bild!

Jag har tittat på en film som jag har recenserat, jag såg Harry Potter och dödsrelikerna del 2. Jag har recenserat förr, men det var lite extra roligt för nu vet jag hur man verkligen ska göra! Så jag har lärt mig lite också medan jag har varit här! Jag blev nöjd med min recension. Jag tycker att alla ska ta sig tid att kolla igenom alla åtta filmer. De är så sjukt bra! Det är värt att sitta framför TV:n i ca 19 timmar. Jag lovar!

hp2
En bild från när jag satt och jobbade med recensionen!

Det fikas en hel del här, men det är gott att sitta och äta en bulle när man kommer hit och snacka med de som jobbar här. Så nu kommer jag nog få ta med en bulle till skolan också, för min mage har vant sig vid det. På onsdagar har hela avdelningen en stor fika, där de går igenom nya nummer. Det var kul att få vara med där! Till lunch varje dag förutom när jag var i Helsingborg (kommer mer om det längre ner) så har jag ätit sallad eller pastasallad till lunch. Jag blir aldrig trött på det verkar det som!

5
Onsdagsfika med jordgubbstårta! MUMS!

Något av det roligaste har nog varit att se på när Isa som är AD på Allas gör ett löp, och själv få sitta och pilla i inDesign! Det var riktigt roligt, för det är det jag vill hålla på med när jag har slutat skolan. Jag älskar det här kreativa med att du får några bilder och lite text och sen sitter du själv och klipper ihop det. Jag älskar det! Men det är nog för att jag ser olika möjligheter, bara genom att flytta en blid kan det se helt annorlunda ut! Efter jag hade jobbat med det en hel dag så vill jag så gärna ha det programmet men det kostar för mycket, tyvärr. Som man kan se på bilden under så ser ni 7 av de omslag som jag satt och gjorde. Och längst upp till vänster ser ni grunden som jag fick jobba ut ifrån!

omslagscollage1
Här är några omslag som jag gjorde! Det blev ganska bra faktiskt!

Jag fick följa med vaktmästaren Conny till Helsingborg och huvudkontoret också! Det tog ca 40 minuter att åka till Helsingborg. Det är ganska lång tid, men jag satt och kollade på det fina landskapet och då gick tiden fortare! Det var spännande. Det var en jättestor byggnad med massa glada människor. Vi lämnade av lite saker som skulle skickas upp till Stockholm, och vi fick med oss tidningar tillbaka till Malmö! Vi åt en av de godaste hamburgarna jag någonsin har ätit! MUMS! Vi satt och drack lite kaffe med några som jobbar där också! Jag var ganska glad över att vara i Helsingborg, för att jag älskar Eric Saade och han kommer ju från Helsingborg! Det var lite kul faktiskt. När vi kom tillbaka till kontoret här i Malmö så hjälpte jag honom att dela ut tidningarna, jag blev helt svart om fingrarna av all trycksvärta. Men jag fick se hur det såg ut på redaktionen under Allas.

hamburgare
Den ser liten ut med den är väldigt mättande!

 

ANDRA VECKAN:
Det var den kreativa veckan! Jag och min kompis (som jag inte visste skulle vara här, en kul överraskning) fick ett uppdrag att göra två collage var, ett med mode och ett med inredning. Det tog lång tid att kolla igenom den stora högen med tidningar, det fanns så mycket fint! Man ville ha med allting. Men till slut bestämde jag mig för några bilder (ganska många bilder) och fint blev det! Mina teman blev: ”Våga använda färg” och ”Jeans + Classic = Fantastic”. Rummet som vi satt i var fyllt av post-it lappar, tidningar, utklippta bilder, papper som inte skulle användas och pennor i olika färger. Jag blev jättenöjd med collagen, skulle kunna göra hur många till som helst! Det var jättekul att vara lite kreativ!

6
Min stökiga plats med alla rosa post-it lappar överallt!
7
En bild när Linn jobbar för fullt med limmet i högsta hugg!
IMG_9839
Mitt modecollage!
IMG_9834
Mitt inredningscollage!

Jag gjorde också klart allt som jag hade påbörjat, min krönika, min recension, denna dagboken. Jag tog lite bilder på redaktionen till ett arbete till skolan. Jag gick runt och njöt lite av den sista tiden här på Allas.
10
En glad Johanna!

Den här tiden på ALLAS har verkligen skickat in mig på en spännande resa inom layout och skrivande! Och jag har börjat inse att detta är nog något för mig! Jag ville inte slösa bort två veckor genom att sitta på ett dagis, utan jag tog tillfället i akt och försöka fixa en rolig och inspirerande prao-plats. Och det har jag lyckats med! Jag är jätteglad att jag fick den här chansen och jag skulle gärna stanna, men skolan kallar! Tack för denna tiden, jag har haft det jättekul!

Många kramar från Johanna!

 

LÄS OCKSÅ


(7)
(0)


Annons

  • Elin Månsson

    Hej!
    Oj vad roligt det lät att få praoa på Allas! Är väldigt nyfiken på att göra det 😉 Hur fick du kontakt med med Allas? Mailade du de, eller hur gjorde du?
    Tack på förhand!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…