Annons
Annons


En smekning varar längre än doften av parfym!


smekning

En smekning kan vara hela livet.

Fysisk beröring fungerar kommunikativt och förstärker sociala relationer. Till skillnad från smaker och lukter tar det lång tid innan människor tröttnar på att beröras.

Människor ger och tar emot beröring hela tiden. Klappar och smekningar från en älskad är tröstande, och människor har specialiserade receptorer i huden som är fininställda just för att reagera på mänsklig beröring. Det visar forskning från Göteborgs universitet som publiceras i tidskriften PLOS-ONE.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Tröttnar snabbt på smak och lukt
Tidigare forskning visar att människor tröttnar relativt snabbt på sinnesintryck som smak och lukt. Men när det gäller beröring tar det väsentligt längre tid, visar studien som genomförts av forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Även om det är samma slags beröring hela tiden tar det väldigt lång tid innan människor tröttnar på det, säger Uta Sailer, professor vid psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.

Robot smeker
Forskarna lät en specialtillverkad robot borsta med en mjuk målarpensel över försökpersoners underarmar i olika hastigheter under 50 minuter och mätte samtidigt hur behaglig eller obehaglig de upplevde beröringen. När det gäller mat tar det längre tid att bli mätt om maten varieras vad gäller smak, lukt och utseende. Och samma sak tycks gälla även smekningar och beröring.

Smörgårdsbordseffekt
– Det tycks finnas en smörgåsbordseffekt även när det gäller beröringar. När smekningen skedde i samma hastighet minskade de behagliga känslorna, utan att det blev obehagligt. När vi skiftade mellan tre olika hastigheter på beröring tog det ännu längre tid innan testpersonerna tröttnade, säger Uta Sailer.

Njuter längre
Enligt Uta Sailer tyder resultatet på att människor är benägna att njuta av beröring under långa tidsperioder, något som i sin tur underlättar kontaktskapande och relationsbyggande.

– Beröring har många funktioner för människor och är viktigt för att skapa samhörighet och att uttrycka känslor. Det kan vara ett skäl till att vi inte tröttnar på det, säger Uta Sailer.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…