Annons
Annons


En tallrik soppa, tack!

Medan praktiskt taget alla kostråd har förändrats i takt med att vi fått nya kunskaper, har en ätande vana varit konstant: När vi är sjuka, äter vi soppa! Ända sedan 1100-talet har läkare rekommenderat en skål med varm soppa när immunförsvaret slagits ut.


Soppa ger både tröst och näring när vi är sjuka.

Soppa ger både tröst och näring.

Under nästan 900 år har vi ätit soppa när vi varit sjuka. Nu kan forskare förklara varför.

Mat från barndomen
På den tiden var det mestadels kycklingsoppa – känd som den ”judiska medicinen” – när man skulle bota influensa. Enligt forskning från USA ligger en del av förklaringen i vår barndom. Soppa påminner oss om den mat vi åt som barn. Det skriver BBC på sin hemsida.

Annons

När vi är sjuka och känner oss eländiga, söker vi den tröst vi fick som små. Vi sammankopplar flytande föda med trygghet och omsorg.

Gilla Allas.se på Facebook

Undermedveten koppling
– Det är en koppling till mat som vi gör undermedvetet när vi växer upp. När vi behöver känna tröst, letar vi efter det vi som barn fick från våra mödrar, säger mat-psykolog Christy Fergusson till BBC.

Sedan 1500-talet har det funnits en bred enighet om att sjuka måste äta mat som är närande, stärkande och lättsmält. Därför har man rekommenderat soppa, buljong och välling. De näringsmässiga fördelarna är också uppenbara: En sund soppa är lätt att smälta, och ger oss alla de näringsämnen vi behöver för att övervinna sjukdomen.

Mycket grönsaker
Soppa omfattar med andra ord både psykologiska och fysiologiska behov samt de näringsbehov vi har när kroppen är försvagad. Därför rekommenderas vi att äta flytande föda.

– När man tycker synd om sig själva och behöver extra näring blir man bättre om man äter soppa. Samtidigt får man en hel del hälsosamma näringsämnen från grönsaker, om soppan är sund. Många människor äter inte tillräckligt med grönsaker, men en portion soppa kan enkelt ge dig halva dagsbehovet, säger Azmina Govindji, dietist och taleskvinna för det brittiska Dietetic Association.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…