Annons
Annons


Enbart hjärtmassage räddar liv


Ett livsviktig ingripande.

Enbart hjärtkompressioner fungerar lika bra som som första hjälpen vid hjärtstillestånd som hjärtkompressioner kombinerat med mun- mot-mun metoden.

Det visar en amerikansk och en svensk studie på sammanlagt 3200 personer med misstänkt hjärtstopp. Att bara lära sig ge bröstkompressioner skulle därmed vara tillräckligt för att rädda en människa.

Annons

10 000 drabbas varje år
Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp. Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtats pumpförmåga av oväntad anledning upphör och den drabbade förlorar medvetande och är utan livstecken.

Gilla Allas.se på Facebook

Hjärtstopp och hjärtinfarkt är två helt olika tillstånd. Vid en hjärtinfarkt drabbas en del av hjärtmuskeln av akut syrebrist vilket kan leda till svår smärta och nedsatt pumpförmåga.

Vid ett plötsligt hjärtstopp, som inte sällan orsakas av en hjärtinfarkt, övergår hjärtats normala rytm i ett så kallat kammarflimmer (ventrikelflimmer) och pumpförmågan upphör omedelbart att fungera. Detta är en katastrof för hjärnan, som är beroende av syresatt blod för att kunna fungera, och om den drabbade ska överleva måste hjärtrytmen återställas inom ett par minuter.

Snabb hjälp livsavgörande
Vid ett hjärtstopp ökar risken för död med 10 procent för varje minut som går innan
behandling startar. Det är med andra ord av livsavgörande vikt att omgivningen snabbt sätter igång hjärt-lungräddning inklusive hjärtstartare (defibrillator) i väntan på ambulansen.

Två sjuksköterskor har också utvecklat en egen kom-ihåg-sticka att använda vid hjärt-lung-räddning. Den inplastade lathunden passar i bröstfickan och talar om exakt hur vårdpersonal bör agera vid ett hjärtstopp.

Men saknar du en sådan sticka och inte heller har lärt dig hjärt- och lungräddning, kan alltså endast hjärtkompression (hjärtmassage) fungera lika bra.

Vill du läsa mer – klicka här.


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…