Annons
Annons


Enkelt test kan avslöja om du är i riskzonen för Alzheimers

Med ett enkelt prov kan du redan tio år i förväg få veta om du ligger i riskzonen för Alzheimers sjukdom. Lundaforskare mäter tidiga spår av sjukdomen i ryggvätskan hos patienter med minnesstörningar.


Alzheimer test

Alzheimersforskare har länge studerat så kallade biomarkörer i ryggvätskan och sett att flera år innan en patient utvecklar den obotliga demenssjukdomen alzheimers uppstår mätbara förändringar i vätskan som omger ryggmärgen. Provet i sig är inte nytt och metoden har använts på kliniker i bland annat Skåne.För första gången
– Men det är första gången någon kunnat visa att sjukdomen kan upptäckas så mycket som tio år innan den bryter ut. Vi kan också göra det med nittio procents säkerhet, säger docenten och läkaren Oskar Hansson till Sydsvenska Dagbladet.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Oscar Hansson är en av forskarna vid Lunds universitet som idag får sina rön publicerade i den vetenskapliga tidskriften Archives of General Psychiatry.

150 000 drabbade i Sverige
Det pågår intensiv forskning om alzheimers, som är den vanligaste demenssjukdomen. I Sverige lider ungefär 150 000 personer av demens och ungefär två tredjedelar av dessa har alzheimers.

– Våra forskningsresultat har väckt en del uppmärksamhet, säger Oskar Hansson. De betyder bland annat att den som inte har risk att utveckla sjukdomen kan ”frias” från misstankarna och därmed också sluta oroa sig.

Inget botemedel
För en person som däremot får veta att han eller hon löper stor risk att utveckla sjukdomen inom tio år finns inget botemedel i nuläget, enbart symptomlindrande mediciner som inte fungerar på alla. Men forskarna i Lund tror att resultaten på längre sikt kan bidra till utveckling av nya läkemedel.

Läs också: Evas man fick alzheimer när han var 41 år

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…