Annons
Annons


Ernst Kirchsteiger och Leif GW Persson favorittomtar


I en färsk undersökning svarar tre av fyra att de anpassar julfirandet efter vad som visas på TV. På frågan vilken kändis de helst skulle vilja ha som tomte uppger närmare var femte person (16 procent) Ernst Kirchsteiger, följt av Leif GW Persson (12 procent).

Annons

Andra populära kändistomtar är Robert Gustafsson, Markoolio, Lasse Kronér och Zlatan Ibrahimovic.

Vartannat hushåll uppger att det kommer ha en tomte i år och då är det oftast någon i släkten eller familjen (34%) som kommer ikläda sig denna roll. I snitt uppger man att det kommer att köpas julklappar för cirka 2900 kronor i år, vilket är något mindre än föregående år.

Tre av fyra anpassar julfirande efter TV-tider
Julen handlar inte bara om att umgås med släkt och vänner, utan denna högtid är också en stor TV helg. Tre av fyra (76 procent) svarar också att de helt eller delvis anpassar julfirande med mat och julklappsutdelning efter TV-tider.

– Att ta tillvara det som är kvar av mångas favoritjulrätt, julskinkan, och exempelvis göra en julpizza eller varför inte underbar julskinkrulle med senapskräm och färskost är ett bra och enkelt sätt att göra härlig TV-mat på, säger Sara Begner, chef för Coops provkök.

Barnfamiljer uppskattar julen mest
Åtta av tio uppger att de firar julen hemma, medan 20 procent av svenskarna svarar att de reser bort. Nästan varannan svensk (48 procent) tycker att julen är överskattad och att den borde handla mindre om konsumtion. Mest uppskattas julen av unga barnfamiljer (83 procent) och unga singlar (77 procent) där omkring åtta av tio svarar att de längtar till julen, medan hela 79 procent av våra seniorer uppger att de tycker att julen är överskattad.

Fakta om undersökningen
Antal svarande: 1500 personer i åldern 18 år och uppåt
Tidpunkt: enkäten genomfördes 11-19 november 2013
Urval: ett slumpmässigt urval bland 43 000 personer i Coop Medlemspanel
Metod: webbenkät

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…