Annons
Annons


Eurovision Song Contest – gick rätt låtar vidare?


Får vi se Loreen jubla ikväll igen? Det svenska ESC-hoppet går ut som nr 11 i kvällens semifinal. Foto: Carl-Johan Söder

Ska Loreen och ”Euphoria” gå vidare till finalen på lördag? Tillsammans med 17 andra tävlar det svenska bidraget – bara tio av dem går vidare. Så räkna med en nagelbitare ikväll. Här bredvid kan du rösta på dina favoriter.

Annons

Bland kvällens deltagere hörs bland andra Serbiens ”Nije Ljubav Stvar” med festivalveteranen Zeljko Joksimovic som 2004 slutade tvåa med den urvackra balladen ”Lane Moje”. Andra att se upp med är Norges bidrag ”Stay” med Tooji och Turkiets ”Love Me Back”. Alla fyra är favoriter till att ta sig till final hos Europas bookmakers.

Gilla Allas.se på Facebook

Konkurrenterna
Länderna som i kväll tävlar om en plats i finalen är alltså : Serbien, Makedonien, Nederländerna, Malta, Vitryssland, Portugal, Ukraina, Bulgarien, Slovenien, Kroatien, Sverige, Georgien, Turkiet, Estland, Slovakien, Norge, Bosnien & Hercegovina och Litauen.

Rösta här bredvid!
Som vanligt kan ni rösta via mobilen i kvällens semifinal. Dock inte på Sverige. Men här bredvid kan du kryssa för vilka tre låtar (inkl Sverige) som du tycker borde gått vidare till finalen på lördag.

26 bidrag i finalen
I finalen tävlar 26 bidrag – 10 från tisdagen, 10 från torsdagen, värdlandet Azerbajdzjan och de så kallade ”big five” (Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien och Spanien). Dessa länder är direktkvalificerade till finalen eftersom de ger det största ekonomiska bidraget till EBU. I finalen röstar alla 42 länder som deltar.

Svenska kommentatorer är Gina Dirawi och Edward af Sillén. Foto: Carl-Johans Söder/SVT

Kommentatorer är Gina Dirawi och Edward af Sillén.Programledare är trion Eldar Gasimov, Nargiz Berk-Petersen och Leyla Aliyeva. Kvällens semifinal direktsänds från Baku i Azerbajdzjan.

Eurovision Song Contest, semifinal 2: Torsdag 24 maj, kl 21.00. SVT 1

Detta gäller i år:

  1. I varje semifinal tävlar 18 länder om 10 platser till finalen.
  2. I varje semifinal kan tv-publiken i de länder som tävlar just den kvällen vara med och rösta via SMS eller telefonsamtal. OBS! I varje program börjar röstningen efter sista bidraget är framfört och pågår under ca 15 minuter.
  3. Man kan inte rösta på sitt eget lands bidrag, svenska telefonnummer kan inte rösta på Sverige. Med en svensk mobil kan man endast rösta i den svenska röstningen. Är man utomlands är det inte säkert att man blir uppkopplad av det lokala nätet.
  4. Alla länder har utsett en jury om fem personer vars röster vägs ihop med tv-publikens röster och tillsammans utgör den slutliga poäng som landet delar ut. Juryns röster utgör 50% och tv-publikens röster 50% av den slutliga poängen. Som alltid tittar juryn på genrepet dagen innan och sätter sina poäng efter det, juryns arbete kontrolleras av en oberoende kontrollant.
  5. Alla länders telefonröstning sköts av en firma i Tyskland på uppdrag av EBU som är arrangör av Eurovision Song Contest. SVT levererar den svenska juryns röster till den tyska firman som sammanställer det slutliga svenska resultatet. SVT är alltså inte ansvarigt för telefonröstningen under Eurovision Song Contest.
  6. I semifinalerna kommer poängen presenteras i högt tempo och utan presentatörer, i finalen kommer dock varje lands poäng att läsas av en lokal presentatör på plats i respektive lands huvudstad.
  7. I Sveriges semifinal röstar även Frankrike, Tyskland och England trots att de alltså inte tävlar den kvällen.
  8. Efter varje semifinal lottas startnumret i finalen fram för de bidrag som gått vidare den kvällen.
  9. I vilken ordning länderna avger sina röster under finalen sätts på natten mot lördag och lottas inte utan planeras utifrån juryns röster för att det ska vara så spännande som möjligt under sändningen.

LÄS OCKSÅ


(13)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…