Annons


Eurovision Song Contest – gick rätt låtar vidare?


Danska Soluna Samay är en av 18 som ska försöka ta sig till ESC-finalen på lördag. Foto: Elke Roels

I kväll är det dags för den första semifinalen i Eurovision Song Contest. 18 låtar tävlar, bland annat våra grannar i Danmark, Island och Finland, men bara 10 av dem går vidare till finalen på lördag. Här bredvid kan du redan nu rösta på dina tre favoriter.

Annons

 

Länderna som i kväll tävlar om en plats i finalen på lördag är: Montenegro, Island, Grekland, Lettland, Albanien, Rumänien, Schweiz, Belgien, Finland, Israel, San Marino, Cypern, Danmark, Ryssland, Ungern, Österrike, Moldavien och Irland.

Gilla Allas.se på Facebook

”Big Five” slipper kvala
I finalen på lördag tävlar 26 bidrag – 10 från tisdagen, 10 från torsdagen, värdlandet Azerbajdzjan och de så kallade ”big five” (Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien och Spanien). Dessa länder är direktkvalificerade till finalen eftersom de ger det största ekonomiska bidraget till EBU. I finalen röstar alla 42 länder som deltar.

Kommentatorer är Gina Dirawi och Edward af Sillén.Programledare är trion Eldar Gasimov, Nargiz Berk-Petersen och Leyla Aliyeva. Kvällens semifinal direktsänds från Baku i Azerbajdzjan.

Svenska kommentatorer är Gina Dirawi och Edward af Sillén. Foto: Carl-Johans Söder/SVT

Inte där…
Då Sverige inte tävlar i semifinal 1 går det inte att rösta från svenska telefonnummer. Sverige tävlar först i semifinal 2, dvs på torsdag. Då Loreen äntrar scenen med ”Euphoria”.

… men här kan du rösta!
I kväll kan du alltså inte rösta på bidragen. Men här bredvid kan du ändå kryssa för de tre låtar du tycker borde gått vidare till finalen på lördag. Har du redan hört låtarna i genomgången behöver du inte vänta till ikväll, utan kan göra det redan nu.

Eurovision Song Contest, semifinal 1: Tisdag 22 maj, kl 21.00. SVT 1

Detta gäller i år:

  1. I varje semifinal tävlar 18 länder om 10 platser till finalen.
  2. I varje semifinal kan tv-publiken i de länder som tävlar just den kvällen vara med och rösta via SMS eller telefonsamtal. OBS! I varje program börjar röstningen efter sista bidraget är framfört och pågår under ca 15 minuter.
  3. Man kan inte rösta på sitt eget lands bidrag, svenska telefonnummer kan inte rösta på Sverige. Med en svensk mobil kan man endast rösta i den svenska röstningen. Är man utomlands är det inte säkert att man blir uppkopplad av det lokala nätet.
  4. Alla länder har utsett en jury om fem personer vars röster vägs ihop med tv-publikens röster och tillsammans utgör den slutliga poäng som landet delar ut. Juryns röster utgör 50% och tv-publikens röster 50% av den slutliga poängen. Som alltid tittar juryn på genrepet dagen innan och sätter sina poäng efter det, juryns arbete kontrolleras av en oberoende kontrollant.
  5. Alla länders telefonröstning sköts av en firma i Tyskland på uppdrag av EBU som är arrangör av Eurovision Song Contest. SVT levererar den svenska juryns röster till den tyska firman som sammanställer det slutliga svenska resultatet. SVT är alltså inte ansvarigt för telefonröstningen under Eurovision Song Contest.
  6. I semifinalerna kommer poängen presenteras i högt tempo och utan presentatörer, i finalen kommer dock varje lands poäng att läsas av en lokal presentatör på plats i respektive lands huvudstad.
  7. I Sveriges semifinal röstar även Frankrike, Tyskland och England trots att de alltså inte tävlar den kvällen.
  8. Efter varje semifinal lottas startnumret i finalen fram för de bidrag som gått vidare den kvällen.
  9. I vilken ordning länderna avger sina röster under finalen sätts på natten mot lördag och lottas inte utan planeras utifrån juryns röster för att det ska vara så spännande som möjligt under sändningen.

(12)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…