Annons
Annons


Eurovision större i år – och med en stor ändring…

Nya grepp ger Sverige större chans att vinna Eurovision Song Contest igen!


mans-zelmerlow-sweden

Måns Zelmerlöw tog hem segern i år och tog därmed Eurovision till Sverige 2016. Foto: Thomas Hanses (EBU)

43 länder kommer att delta i Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm. Det är samma antal deltagare som i de rekordstora tävlingarna 2008 och 2011. Australien, som var med för första gången 2015, kommer att vara med även i år.

Annons

Nytt i nästa års Eurovision är att de finalklara länderna (Sverige, Frankrike, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Italien) kommer att få mer synlighet i semifinalerna än tidigare. Bidragen från Sverige och ”Big Five” kommer att visas i form av klipp från repetitionerna. Detta eftersom de finalklara ländernas resultat länge varit dåliga. I tävlingen 2015 slutade fyra av de direktkvalificerade länderna på de fyra sista platserna i finalen.

Ett skäl till att de finalklara länderna inte har kunnat hävda sig har antagits vara att de inte synts lika tydligt i semifinalerna. Nu tar EBU ett nytt grepp för att lyfta fram ländernas bidrag.

Under generalrepetitionerna av semifinalerna kommer bidragen från Sverige, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland att medverka, tre i varje semifinal. Dessa framträdanden kommer att spelas in och visas i förkortad form i sändningarna av semifinalerna.

Tidigare har man i stället visat klipp från musikvideorna.

Växer under repetitionerna

Ändringen leder också till att Big Five och värdlandet får mer repetitionstid i arenan än tidigare.

– Varje år ser vi en outsider som går från ingenstans till toppen. De växer under repetitionerna och tar sig vidare för att hamna i toppskiktet i finalen. Nu, med fler rep och med framträdande från scenen i semifinalerna får ”Big Five” samma chans att växa in i tävlingen och mäta sig på samma villkor i finalen. Det tror jag på riktigt kan förändra resultat, säger Christer Björkman, tävlingsproducent för Eurovision Song Contest 2016.

EBU:s Eurovisionchef Jon Ola Sand tror att förändringarna också är bra för tv-publiken.

– Det kommer att se så mycket bättre ut när Big Five och värdlandet uppträder på Eurovision Song Contest-scenen med numret som det kommer att se ut i finalen. Mer repetitionstid leder till bättre framträdanden och en bättre tv-show, eftersom det gör att produktionen får mer tid till att bekanta sig med bidraget, säger han.

Fakta Big Five
Med hänsyn till bland annat vilka länder som ger de största ekonomiska bidragen till tävlingen garanterar EBU vissa bidrag en plats i finalen. Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland har garanterats en plats sedan år 2000. När semifinalerna infördes 2004 garanterades de en plats i finalen. När Italien återvände till tävlingen 2011 blev ”Big Four” till ”Big Five”. Även värdlandet är garanterat en plats i finalen.

Fakta Eurovision Song Contest 2016
Eurovision Song Contest 2016 äger rum i Globen i Stockholm.
10 maj kl 21.00 i SVT1 – Semifinal 1.
12 maj kl 21.00 i SVT1 – Semifinal 2.
14 maj kl 21.00 i SVT1 – Final.

LÄS OCKSÅ


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…