Annons
Annons


Eva, 73, skänker fem miljoner till forskningen!

Eva Schmekel, 73, har skänkt fem miljoner kronor till landstinget i Sörmland. "Det var ett mycket genomtänkt beslut. Jag hoppas att det ska komma patienter och vården till nytta", säger hon om den generösa gåvan.


Det är bråda dagar för Eva Schmekel med intervjuer i radio och tv och telefonsamtal från såväl lokala som nationella nyhetstidningar. Orsaken är att den 73-åriga Eskilstunabon precis skänkt fem miljoner kronor till landstinget i Sörmland – en rekordsumma som naturligtvis skapar rubriker i tider av inbesparingar och vårdkriser.

Annons

Eva Schmekel säger att beslutet har vuxit fram under en längre tid.

Gilla Allas.se på Facebook

– Av många skäl, till exempel arv och goda rådgivare, har jag det minst sagt gott ställt. Under ett antal år har jag tänkt att om man har mycket kan man också dela med sig till andra.

Eva Schmekel i Eskilstuna skänker fem miljoner kronor till landstinget Sörmland. Foto: Privat

Att det blev just landstingets forsknings- och utvecklingscentrum som fick pengarna, var inte en självklarhet från början. Men efter att hon själv drabbats av en svår sjukdom för ungefär ett och ett halvt år sedan, blev Eva snabbt övertygad.

– Här i Eskilstuna har vi Mälarsjukhuset som är en del av landstinget Sörmland. Och där blev jag oerhört väl omhändertagen, både rent professionellt men också medmänskligt, säger hon.

Vill stödja forskningen

Efter behandlingen på sjukhuset konstaterar Eva att hon nu är pigg och kry igen.

– Då började tankarna komma igen om att bidra och jag bestämde mig för att stödja forsknings- och utvecklingscentrum här i Eskilstuna. Jag tänkte att mitt bidrag kanske kan göra så att de som arbetar med forskning kan jobba lite fortare, eller att de kanske kan rekrytera nya forskare. Jag tyckte att det passade som handen i handsken. Sedan är jag lite av en lokalpatriot också, och ville gärna gynna Sörmland.

Eva har inga krav eller villkor för pengarna, förutom att de ska användas till forskning.

– Det är forskning och utveckling som gäller. Det är inte fråga om att det ska bli plåster av pengarna. Jag har formulerat några önskemål som finns nedtecknade och som landstinget har accepterat. Eftersom jag själv har haft en urologisk sjukdom, gör det till exempel ingenting om en del av pengarna används till forskning kring det.

Eva Schmekel har bara positiva erfarenheter av vården på Mälarsjukhuset och vill gärna lyfta fram det som ett gott exempel. Foto: IBL Bildbyrå

”Vill inte tågluffa i Afghanistan”

Att spendera miljonerna på sig själv, har Eva inget intresse av, säger hon.

– Jag har så jag klarar mig, så det är inga problem. Dessutom är jag 73 år gammal och då vill man inte tågluffa i Afghanistan. Jag har relativt små krav på nöjen.

Eva och hennes man Johannes drev under 25 år ett stort jordbruk och innan dess jobbade Eva som kommunikatör inom olika branscher. Numera njuter de av pensionärslivet i sin lägenhet inne i Eskilstuna.

– Djurlivet är lite annorlunda här – det är mest änder och ser man en hare är det en sensation!

Eva har bara fått positiva kommentarer från Eskilstunaborna efter att hennes miljongåva blev känd. Och det är inte konstigt – donationen är den enskilt största summan som landstinget tagit emot av en privatperson. Det säger Petri Olivius, chefen för landstingets Forsknings- och utvecklingscentrum till P4 Sörmland.

– Jag blev enormt överraskad. Det känns väldigt, väldigt roligt, säger han till radion.

”Inte så pjåkigt”

Enligt P4 finns det flera forskningsområden där pengarna kommer att göra stor nytta, bland annat kirurgisk forskning och rehabilitering av patienter som genomgått knäoperationer.

Trots att Eva nu är fem miljoner kronor fattigare, har hon inte ångrat sitt beslut en sekund.

– Nej, jag ångrar mig inte. Som du förstår var det ett mycket genomtänkt beslut, det är inget man ångrar. Jag hoppas att pengarna kommer patienter och vården till nytta. Jag är väldigt noga med att påpeka vilket fantastiskt fint bemötande jag fick på sjukhuset. Det är många som klagar på vården och då tycker jag att det är roligt att kunna visa att det inte är så pjåkigt alla gånger.

Text: Minna Wallén-Widung


(169)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…