Annons
Annons


Exklusivt: Lasse Åbergs, Babben Larssons och Per Morbergs sista ord


Kändisars nekorologer

Hur skulle du vilja att andra minns dig? I nya  boken ”Innan jag glömmer bort mig själv” har 100 kända svenskar fått skriva sina egna nekrologer – korta levnadsteckningar och porträtt över hur man vill bli ihågkommen efter sin bortgång. Samtidigt blir det en övning i hur man vill leva sitt liv utifrån hur man önskar att andra ska minnas en.

Annons

Allt överskott från boken kommer att gå till Alzheimerfonden.

Gilla Allas.se på Facebook

Läs mer om boken HÄR.

Här nedan publicerar vi exklusivt, enbart på allas.se, Babben Larssons, Per Morbergs och Lasse Åbergs egenskrivna nekrologer ur boken.

LARS ÅBERG
KREATÖR

”Man kan med fog säga att Lars exploaterade sin begränsade talang till det yttersta. Med en befriande brist på självkritik kastade han sig utan att tveka över i stort sett alla befintliga kulturformer utom möjligtvis konstsim, no-spel och avantgardistisk balett. Han bestämde sig i unga år för att ägna sig åt fri konstnärlig verksamhet inom måleri och grafik men fick tyvärr ett ödesdigert konstnärligt problem: folk förstod hans bilder.

Hans sociala kompetens är omvittnad och han uppövade en förmåga att, i olika sammanhang, sova stående och med öppna ögon, nåja, halvöppna. Denna inkompetens ledde till att han fick ingå i en patientgrupp där man försökte hitta den optimala motsatsen till adhd. Lars var också en patologisk samlare av onyttigheter, något han själv förnekade, och anförde det ihåliga argumentet ”detta är kulturhistoria om hundra år”, vilket tyvärr tydde på en orealistisk optimism när det gällde den förväntade livslängden.”

BARBRO BABBEN LARSSON
SKÅDESPELARE, PROGRAMLEDARE OCH KOMIKER

Som god vän till Barbro vill jag gärna skriva några ord med anledning av hennes frånfälle.

Babben sa ofta till mig: ”Sörj mig inte när jag är borta, för jag fick ett mycket större liv än jag någonsin kunnat föreställa mig.”

Hon menade att hon fick framgång i sitt yrke, hade möjlighet att resa (helst ensam) i världen, hade långa relationer med människor hon älskade och att hon fick en dotter som stod henne nära.

Att dela sina tankar med andra var hennes livsluft och hon såg till att göra det till sitt yrke. Hon breddade sig hela tiden och gladdes åt att hon fick en lång karriär. Med åren lät hon även sina övriga intressen ta mer plats: udda resor, trädgården, läsa böcker och pyssla med collage.

Vi som kände henne såg att hon var både och. Både land och stad, både vardag och fest, både stark – och fylld av tvivel.

Livet var inte alltid enkelt. Babben var inte alltid glad men hon såg oftast framåt med tillförsikt. På tal om döden sa hon: ”Det blir en intressant erfarenhet.”

Mer Barbro än så blir det inte.”

PER MORBERG
SKÅDESPELARE, PROGRAMLEDARE OCH KOCK

”Morberg – han som aldrig var som man trodde. Kladdig med bacillskräck. Övertrevlig, elak, eremit. Känslig med total brist för känslighet.

Morberg kunde laga mat. Kunde äta mat. Kunde dricka. Kunde röka. Kunde konsten att vara. Bygga upp och bryta ner! Excess i success och tristess.

Karismatisk och dominant. Ödmjuk och lyhörd. Älskade sina barn som han inte stod ut med. Älskade sin fru som han ibland stod ut med. Ville vara med – men orkade inte. Filmens värld var en sann värld – ett ögonblick.

Envis och tålig utan ett uns tålamod. Rastlös vinnare. Att komma tvåa var att dö.

Höga krav på andning och svansföring utan att bry sig.

Morberg var stark. Vann EM och junior-VM i skryt och judo. Led av självförebråelser och ilska. Skrattade gott åt sig själv!

Morberg ville ha det på sitt sätt utan att kolla andra sätt. Tolkade sina brister som lyckosamma gåvor. Vissa sa att det var korkat! Själv var han bara.

Skulden var tung. Morberg var skyldig till allt. Kanske hybris?

Omtyckt eller hatad blev Morberg alltid uppmärksammad, vilket han avskydde utom då han inte blev vare sig hatad eller älskad.

Morberg älskade skogen.

Morberg ville dö i ett träd och bli kvar där tills han blev till damm.”


(10)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…