Annons
Annons


Expedition den gamle och havet


Martin Falklind med en spjutfiske.

Martin Falklind med en spjutfiske, en så kallad “striped marlin”. Fisken har precis fått en märkbricka under ryggfenan och ska släppas tillbaka i havet. Foto: EcoFilm

Som 14-åring läste Martin Falklind Ernest Hemingways roman ”Den gamle och havet”. Sedan dess har han närt drömmen om att dras fram över havet av en fisk större än både han själv och båten.

Följ med på ett äventyr i Ernest Hemingways fotspår. Det blir en tankeväckande resa där vi får perspektiv på havens tillstånd idag, kontra den tid då Hemingway skrev sin prisbelönta roman. Budskapet är att vi aldrig ska ge upp hoppet, varken på våra egna drömmar eller om att det finns lösningar för att återställa livet i havet.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

När pelikanerna börjar störtdyka i havet, så är det ett tecken på att stora rovfiskar har jagat upp betesfisk mot ytan. Foto: EcoFilm

Från dröm till äventyr
Mitt i livet bestämmer sig Martin Falklind, Allas Miljöprisvinnare 2011, för att försöka förverkliga sin dröm. Han lockar med två vänner på en expedition som kommer att bli långt svårare än vad han har förespeglat dem. Det som börjar som ett personligt äventyr, förvandlas snart till något ännu större.

I sin jakt på den stora spjutfisk som Hemingway skriver om, gör trion den sorgliga upptäckten att dessa fiskar idag är på randen till utrotning i de flesta delar av våra världshav.

Smarta fiskare
Men så hittar de en stad i Mexiko, där havet utanför fortfarande kokar av liv – valar, sjölejon, hajar, fåglar och spjutfisk. För bara några årtionden sedan var staden en fattig liten fiskarby.

Men de framsynta byborna insåg att framtiden var mörk om de fortsatte att tömma havet. De stängde ner sin konservfabrik och startade istället ett ekologiskt hållbart turistfiske. Idag har byn förvandlats till en välmående stad som lever gott av havets överflöd, utan att förbruka det.

Delfinerna var ständiga följeslagare under expeditionen. De jagade ofta makrill och sardiner på samma ställe som spjutfiskarna. Foto: EcoFilm

Expedition den gamle och havet: Tisdagen 23 oktober, kl. 20.00. SVT1

 

 

 

 

 

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…