Annons


Expertens bästa råd till dig med tinnitus

Gerhard Andersson, professor och expert på KBT-behandling av tinnitus, var först i världen med att behandla sjukdomen via internet. Här delar han med sig av sina bästa råd.


Skaffa kunskap. Många störs mindre av besvären an tinnitus efter att de har fått mer kunskap, säger Gerhard Andersson. Och våga möta livet. Det som är bra för livet är bra för din tinnitus.

* Undvik skadliga ljud och buller. Till exempel att lyssna på hög musik genom proppar satta in i hörselgången.. Ett bättre sätt att lyssna är genom hörlurar då musikljuden även filtreras genom de andra delarna av ytterörat innan det når trumhinnan.

Annons

* Se över din arbetsmiljö.. Är din arbetsplats bullrig? Då bör du kontakta ditt skyddsombud och följa rekommendationer.

* Minska stressen. Stress är inte orsaken till tinnitus, men ljudet upplevs som mer plågsamt när man är trött och spänd. Här är  samtal med psykoterapeut och avslappningsövningar viktiga som behandling. Se till att det finns tid för återhämtning och avslappning. Det är bra att motionera regelbundet, eftersom det förebygger utmattning, stress och depression.

* Om du utsatt dig för höga ljud – kompensera inte genom att använda öronproppar senare. Öronen mår bra av en normal ljudmiljö.

* Ha en behaglig ljudnivå hemma – undvik komplett tystnad.

* Sömproblem med trötthet, stresskänslighet och koncentrationssvårigheter och är vanligt vid tinnitus. Det är viktigt att hitta metoder för att förbättra sömnen. Stimulera sömnen med naturljud eller annat ljud även nattetid om du vaknar och besväras av tinnitus. Avslappning kan vara en bra hjälp.

Gerhard Andersson är expert på KBT-behandling av tinnitus.

Här kan du få hjälp mot tinnitus

Om du misstänker att du drabbats av tinnitus är den första åtgärden att ta kontakt med vårdcentralen för läkarundersökning. Där kan du få remiss för utredning på en hörselklinik.
Patientföreningen Hörselskadades Riksförbund har en särskild avdelning för tinnitusdrabbade. Webbsidan heter www.hrf.se
Förbundet har en hörsellinje dit det går bra att ringa och ställa frågor: 0771-888 000 eller mail: [email protected]

Läs också: Tinnitus: Svenska forskare har gott hopp om medicin

Av Susanna Hauffman
Foto:  IBL/Shuttertock, pressbild


(26)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…