Annons
Annons


Superknep: Så får du bort stearinfläckar!

Levande ljus är mysigt så här års, men stearinfläckar kan bli ett stort bekymmer. Här är knepen som löser problemet!


fa-bort-stearin

Stearin på byxan, duken eller soffan? Här är de bästa knepen för att få bort det!

Så får du bort stearin:

 • På tyg
  Lägg tyget i frysen ca 30 minuter. Stearinet stelnar då och kan skrapas bort med sked eller kniv. Du kan också lägga ett kaffefilter eller hushållspapper på fläcken och stryka med strykjärnet på låg värme. Stearinet smälter och sugs då upp. Tänk på att byta pappret när det blir flottigt. Fettfläcken som blir kvar kan du ta bort med diskmedel eller fläckborttagningsmedel.
 • Färgat stearin
  Har du fått färgat stearin på tyg? Stryk tyget med hushållspapper och lägg sedan i blöt med fläckborttagningsmedel. Tvätta sedan som vanligt.
 • På tapeter
  Pilla bort så mycket stearin du kan med t ex ett kreditkort. Ta lite hushållspapper eller ett kaffefilter och tryck mot stearinet på väggen, stryk sedan med ett strykjärn på låg värme. För att få bort fettfläcken kan du pudra med lite potatismjöl.
 • På möbler
  Ta is i en påse och lägg på stearinet så att det hårdnar. Använd en smörkniv eller annat ”verktyg” av plast (kredit/medlemskort), som inte repar möbeln, och skrapa.
 • På ljusstakar och lyktor
  Har du fått stearin på ljusstaken kan du diska den med kokhett vatten tills stearinet smälter. Diska i en balja. Hamnar stearin i avloppet kan det bli stopp! Är ljusstaken av metall kan du sätta den i ugnen, på låg värme. Lägg ett bakplåtspapper i botten av ugnen.
 • På glasskivor
  Skrapa bort det mesta med smörkniv i plast eller trä. Sätt den sedan i ugnen på låg värme med bakpapper under och låt stearinet smälta bort.

Läs också: Varningen: Därför kan doftljus skada din hälsa!

doftljus-kan-skada-din-halsa

Annons

Av: Katarina Markiewicz/Året Runt
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(33)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…