Annons
Annons


Fall för frukt!


experter artbestämmer äpplen

Ta med dina äpplen så kan experter sortbestämma dem.

Vill du veta namnen på dina äpplen, päron och plommon? Då ska du ta dig till Botaniska trädgården i Göteborg. Ta med din frukt och sätt experterna på prov.

Fruktskörden verkar vara mycket bra i år, men extremt tidig. Den varma och soliga sommaren har frambragt äpplen som har ovanligt fina färger. Vi har sett sorter som normalt är bara vita eller gröna, som ‘Transparente Blanche’ och ‘Oranie’, med rodnande kinder. Med bra färg följer också smakrik frukt. Information om lämpliga äpplen för äppelallergiker kommer som vanligt att finnas.

Annons

Hos våra kommersiella odlare i Skåne har kraftiga hagelskurar orsakat tryckskador på upp emot 50 procent av äpplena hos några odlare. Detta påverkar inte smaken men EU-regler medför att frukten måste betecknas som klass II-frukt. Den blir då betydligt mera svårsåld. Men Kiviksodlarna har ett mycket bra motto i år, som vi verkligen instämmer i: En fläck eller två – go ändå!

Ökat intresse för äppelodling

Det finns ca 1 500 äppelodlare i Sverige och intresset ökar eftersom en del lantbrukare ser fruktodling som ytterligare en källa till avkastning. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund pågår arbete med att öka den svenska äppelproduktionen och att se till att det finns svenska äpplen i butikerna året om. Eftersom Sverige producerar 20 000 ton äpplen per år och importerar 100 000 ton per år finns här en stor potential.

Tävling

Har du ett riktigt stort äpple? Ta med det till utställningen så väger vi det. Rekordet i Sverige ligger fortfarande på 782 gram. Vinnaren får det fina äppelspelet som säljs i Botaniskas butik.

Fallfrukt

Släng inte frukt du inte själv kan ta vara på. I dag finns möjlighet att både lämna och få frukt genom till exempel hemsidan Äkta vara och olika nätverk på Facebook.

Lämna inte kvar fallfrukten på gräsmattan, de är nämligen en bra grogrund för diverse svampsjukdomar som kan angripa trädet.

Var: Göteborgs Botaniska Trädgård.

När: 27 september-5 oktober.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…