Annons


Fallet Kevin – kritiserad polis slår tillbaka

SVT:s granskning av den gamla mordutredningen på 4-årige Kevin går vidare. Fallet har öppnats igen och polisen har kritiserats i skarpa ordalag av bland andra Leif GW Persson. Men även granskarna har fått kritik.


5-årige Robin under ett av förhören i Kevin-utredningen. Ett förhör som pågick i nära två timmar. Bild: SVT/ Dokument Inifrån

Granskningen av mordet på 4-årige Kevin i Dotteviken, Arvika 1998 fortsätter. Efter DN och SVT:s artiklar och reportage har den gamla utredningen, de två bröder, då fem och sju år gamla pekades ut som skyldiga, blivit hårt ifrågasatt.

Annons

Åklagarkammaren i Värmland har meddelat att fallet kommer att öppnas igen.

Polisen hade inga tekniska bevis som tydde på att bröderna dödat Kevin men hävdade att pojkarna berättat om hur det gått till. På grund av pojkarnas låga ålder blev det dock aldrig någon rättegång.

Pressade av polisen

De numera vuxna bröderna Robin och Christian har båda två berättat i SVT:s ”Dokument Inifrån” att de inte minns händelsen men att de tvivlar starkt på att de är skyldiga till mordet på sin lekkamrat.

Bröderna har också berättat hur de kände sig pressade av polisen under förhören som var många och långa.

– I slutet av förhörsserien är den ena pojken så förtvivlad att han pekar ut ett mjölkpaket som mordvapen. Det är på den nivån uppgifterna lämnas, säger brödernas försvarsadvokat Thomas Olsson till SVT.

Brödernas pappa brister i gråt när han får se bilderna från förhören. Bild SVT/ Dokument Inifrån

Av SVT:s granskning framgår att en 10-årig pojke uppgett att han var med bröderna vid tidpunkten för mordet.

Under granskningarnas gång har polisens förundersökningsledare Rolf Sandberg fått utstå hård kritik. Bland annat efter ett inspelat förhör där han pressar den yngre av bröderna som visades i Dokument Inifrån.

Leif GW Persson menade i Expressen att den metoden var ”olaglig så att det dånar om det”.

– Du får inte bete dig som han gör med den här femåringen. Det är så jävla dumt, sa Leif GW Persson.

Polisen slår tillbaka

Rolf Sandberg själv har i samma tidning slagit tillbaka mot SVT:s granskning som han menar har ”valt bort” material ur utredningen för att bevisa en tes.

– De borde ha haft med det som talade emot deras tes, så att man får bilda sin egen uppfattning och inte bara haft det som talar för deras egen syfte, sa Rolf Sandberg till tidningen.

Sandberg säger också att polisen utredde 10-åringens berättelse om att han varit med bröderna vid tidpunkten men att det inte stämde.

Den sista delen av ”Dokument Inifråns” granskning av Kevin-fallet sänds på SVT1 i kväll, onsdag, klockan 20.00.

Text: Henrik Högström

Läs också: Fallet Kevin: Nytt hopp för bröderna som pekats ut för mord


(71)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…