Annons
Annons


Familj och vänner håller dig levande!


Vänner som livförsäkring

Vänner kan vara en bra livförsäkring!

Skaffa många vänner och håll kontakten med din familj om du vill leva länge. Det är budskapet i en amerikansk studie som kopplar ensamhet med för tidig död .

Extrem ensamhet under en längre period kan ha sämre effekt på din hälsa än fetma, menar amerikanska forskare. Och konsekvenserna av ett liv med få sociala relationer är så omfattande att det kan leda till en för tidig död .

Annons

Lika farligt som fattigdom
Forskarnas resultat visar att kronisk ensamhet ökar chanserna för tidig död med 14 procent. En siffra som är så hög att risken med ensamhet är lika dålig för hälsan som vad fattigdom är.

– Risken att dö tidigt är större för ensamhet än vad den är för andra dåliga hälsovanor. Att känna sig ensam är inte bara olyckligt, det är också osäkert, säger John Cacioppo, professor i psykologi vid University of Chicago.

Ensamhet – ett växande problem
Och ensamhet är ett växande problem, eftersom människor lever längre och därmed också tappar kontakten med arbetsmarknaden där man oftast byggt upp sina sociala relationer. Det är en av anledningarna till att mellan 20 och 40 procent av pensionärerna enligt undersökningen känner mig ensamma.

Samma i Europa
Och professorns studier indikerar att bilden är densamma i Europa. Han säger att det finns en dramatisk förändring av den fysiska och psykiska hälsa när vi blir äldre. Och det kan kopplas till våra relationer med familj och vänner .

Fysiskt har kronisk ensamhet inverkan på nivån av stresshormonet kortisol som ökar risken för hjärtinfarkt och stroke, ensamhet förknippas också med högre blodtryck och nedsatt immunförsvar .

Fakta Ensamhet
John Cacioppo och hans kollegor vid University of Chicago följde mer än 2.100 personer över 50 års ålder under en sexårsperiod .

Studien fann att ensamhet och isolering ledde till :

  • Sömnlöshet
  • Högt blodtryck
  • Ökad risk för depression
  • Brist på livskvalitet
  • 14 procents större chans att dö i förtid

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…