Annons
Annons


Familjemiddagen helig för svenskarna

Hälften av de svenska familjerna äter middag tillsammans varje dag. Frukosten verkar det dock svårare att samlas kring.


Hispanic Family Sitting At Table Eating Meal Together

Att sitta ned till bords och äta ett mål mat tillsammans är viktigt för de svenska familjerna. Nästan varannan svensk uppger att familjen äter middag tillsammans varje dag och nära var tredje säger att familjen äter tillsammans flera gånger i veckan. Till frukost och lunch däremot tycks det svårare att samlas, 26 procent äter frukost tillsammans på daglig basis och endast en femtedel äter gemensam lunch varje dag. Detta visar en SIFO-undersökning som Viktväktarna gjort.

Annons

– Matglädjen är viktig för svenskarna och just middagen är för många en helig stund då familjen samlas och berättar om sin dag. Det är fint att det prioriteras i så stor utsträckning, säger Karin Nileskog, kostansvarig på Viktväktarna.

Bäst på att prioritera dagliga familjemiddagar är de som bor i Övre Norrland – här uppger drygt 1 av 2 (52 %) att familjen äter middag tillsammans varje dag. I Stockholm ligger motsvarande siffra på 35 procent.

Undersökningen visar vidare att de äldre prioriterar gemensamma familjemiddagar i större utsträckning än de något yngre – i åldergruppen 56-79 svarar 58 procent att de äter middag varje dag jämfört med 36 procent av de i åldersgrupen 35-55 år


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…