Annons
Annons


Familjer på äventyr säger hej då till vardagen!

I andra säsongen av SVT:s ”Familjer på äventyr” får vi följa fyra familjer som lämnat den grå vardagen i Sverige för ett nytt och spännande liv på en exotisk plats.


Familjen Ternön har bosatt sig i den lilla kustbyn Hikkaduwa på Sri Lanka. Foto: SVT

Familjen Ternön har bosatt sig i den lilla kustbyn Hikkaduwa på Sri Lanka. Foto: SVT

I den nya säsongen av ”Familjer på äventyr” får tittarna ta del fyra familjers spännande upptäckter i Sydamerika, Afrika, Asien och Arktis. Det handlar om familjer som vågat ta steget och sagt upp sig från jobbet, sålt huset och packat ihop familjen för att dra i väg på sitt livs äventyr.

Annons

I det första programmet får vi se hur det har gått för våra familjer från förra säsongen, samt möta årets familjer: Ensamstående mamman Tina och hennes dotter Agda som ska bo mitt ute bland vilda djur på savannen och arbeta med eko-turism i Kenya, familjen Ternön som flyttar med sina tonårsdöttrar till Sri Lanka och familjen Gunnarsson som efter flera år som missionärer i en liten kuststad i Ecuador ska återvända till Sverige.

De fyra medverkande familjerna är:

1. Äventyrarna – familjen Frisk, eko-entusiast i Kenya

Tina har bott längre perioder i Kenya där hon arbetat mycket med massaj-befolkningen och pratar även deras eget språk maa. Tina vill bidra till att befolkningen här får det bättre, i samklang med det natur-och miljöarbete som hon deltar i.

Nu är det dags för familjen att återvända till Kenya efter en längre period hemma i Göteborgstrakten. Tina har fått ett nytt jobb som camp-chef och manager på en eko-camp i nationalparken Masai Mara. 7-åriga dottern Agda ska gå i skolan som ligger en timmes bilfärd från campen.

2. Livsnjutarna – familjen Ternön, entreprenörer på Sri Lanka

Carin, Urban och döttrarna Maja och Stina behöver en time-out från arbetslivet, stressen och den inrutade tillvaron i Varberg. De vill starta upp en verksamhet inom fairtrade och återvinning och samtidigt arbeta volontärt.

De föll för paradisön Sri Lanka under en semesterresa, och kommer att hyra ett hus i den lilla kustbyn Hikkaduwa under ett års tid. Maja, 15 år, och Stina, 12 år, har varit lite tveksamma till att flytta, men ser ändå fram emot att träffa nya kompisar och lära sig engelska ordentligt.

3. Forskarna – familjen Svenningsen Granberg, marinbiologer i Nordnorge/Svalbard

Pappa Peter, Mamma Mia, Elmer, 9 år, och Viggo, 4 år, flyttade från Lysekil till Tromsö i Nordnorge för drygt ett år sedan. Det är en av de största städerna norr om polcirkeln, där man kan se valar och där midnattssolen skiner dygnet runt på sommaren.

På sina expeditioner har Mia och Peter alltid med sig gevär ifall en isbjörn dyker upp när de ger sig ut i det totala ödelandet. Forskarlivet är tufft och sätter många gånger familjelivet på prov, men brinner man för något är det viktigt att visa sina barn att det går om man verkligen vill.

4. Missionärerna – familjen Gunnarsson, pastor i Ecuador

2012 tog Samuel, Emma och Sigrid Gunnarsson sitt pick och pack och flyttade från Göteborg till den lilla kuststaden Jipijapa i Ecuador för missionsarbete under tre år. Nu har dottern Sigrid hunnit bli fem år och skaffat sig flera bästa vänner, samtidigt som familjen fått utökning med sonen Silas. Nu väntar de sitt tredje barn.

Livet på den sydamerikanska landsbygden är spartanskt och människorna är fattiga. Familjen har levt nära dessa människor och Emma har jobbat intensivt med ungdomsgrupper och tonårsmödrar. Men nu har det blivit dags att återvända till Sverige. Det blir många avsked och tårfyllda farväl till människorna som de levt och arbetat med under sin tid i landet.

Familjer på äventyr: tisdag 12 januari kl. 20.00 i SVT 1 (del 1 av 8)


(4)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…