Annons
Annons


Fantasieggande modefoton


Samspelet mellan modell och fotograf är viktigt för Carl Bengtssonss foton.

Carl Bengtsson är en av landets mest uppmärksammade modefotografer, välkänd internationellt för sitt stämningsfulla och poetiska bildspråk. Under mer än 30 år har han skapat bilder för såväl svenska som internationella modeföretag och magasin. I utställningen Modefotografier visar Kulturen i Lund ett 40-tal fotografier från den senare hälften av hans karriär.

Annons

Modebilden är en självklar del av modehistorien. Carl Bengtssons bilder kan också ses som ett exempel på tillämpad konst – Applied Art. Bilden förmedlar en trend, en tendens eller visar en modekollektions själ. En blandning av god hantverksskicklighet och konstnärlighet gör ett bra modefoto.

Carl Bengtsson kallar sig porträttmodefotograf och ser sina bilder som ett slags porträtt där modellen spelar en viktig roll. Hon måste vara personlig, kunna berätta en historia och vara trovärdig. Samtidigt ska en bra bild innehålla mystik. Mötet mellan fotografen och modellen är helt avgörande för bilden.

Den unika svenska melankolin är en stor del av Carl Bengtssons bilder. Det är en romantisk melankoli gestaltad i ensamhet, kontemplation och närhet till naturen. Det visas både i modellens uttryck och hållning och i ljuset och val av miljö. I många bilder ser man en kvinna ensam med naturen, men tydligt klädd för en helt annan miljö. Melankolin kombineras med teatrala och romantiska inslag till en fantasieggande helhet.

Carl Bengtsson föddes 1952 och fick sin första kamera 1964. Redan som tonåring började han fotografera och framkalla bilder själv. Sedan 1976 har han arbetat som fotograf och han hann göra ett stort antal skivomslag för många svenska artister som t ex Eva Dahlgren, Freestyle, Gyllene Tider och Noice innan han under 1980-talet började arbeta som modefotograf.

Hans stora genombrott kom när han började arbeta med den nystartade, stilbildande svenska modetidskriften Clic. 1988 flyttade han till Paris för att arbeta för fler internationella uppdragsgivare, bland annat tidningen Elle. Idag har han Stockholm som bas men arbetar fortfarande internationellt. Carl Bengtssons första bok Portraits utkom 2011.

Var: Kulturen, Tegnérplatsen i Lund

När: 26 maj-3 november 2013


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…