Annons
Annons


7 livsmedel du ALDRIG ska ge till små barn

Små magar är känsligare än stora. Här är 7 livsmedel du inte bör ge till små barn.


Farlig mat för barn

Viktigt för alla vuxna att känna till!

I regel kan och bör barn äta samma mat som övriga familjen. Men det finns vissa livsmedel som du bör vänta med att introducera tills barnet är över ett år. Här är rekommendationerna från svenska Livsmedelsverket.

Annons

7 livsmedel du aldrig bör ge till små barn:

1. Gröna bladgrönsaker
I gröna bladgrönsaker finns nitrat, som i kroppen omvandlas till nitrit. Om små barn får i sig mycket av detta kan det försämra syretransporten i blodet. Undvik grönsaker som spenat, sallad, grönkål och ruccola.

2. Grön potatis
Om en potatis har blivit grön innehåller den solanin. Giftet kan orsaka magsmärta, diarré och kräkningar hos både barn och vuxna. Kasta därför alltid grön potatis, skär inte bara bort den skadade biten. Solanin finns dessutom under skalet på all potatis, så skala den innan du ger den till små barn.

3. Honung
Ge inte honung till ditt barn, den kan vara förorenad med sporer som kan orsaka en dödlig förgiftning.

4. Opastöriserad mjölk
Opastöriserad mjölk kan låta härligt och lantligt. Men faktum är att varken barn eller vuxna bör dricka det, eftersom det finns stor risk att få i sig skadliga bakterier. Exempelvis har Ehec-baterier hittats i opastöriserad mjölk – en bakterier som kan orsaka njurskador.

Läs också: Forskare: Därför ska du INTE dricka mjölk

5. Risprodukter
Riskakor och risdrycker innehåller arsenik. Äter små barn mycket risprodukter kan de snabbt få i sig ohälsosamma mängder av giftet. Eftersom alla barn är känsligare än vuxna bör dessa produkter över huvud taget inte ges till barn under sex år.

6. Salt
Var försiktig med saltet, eftersom barnen inte kan reglera saltbalansen på samma sätt som vuxna. Var också uppmärksam på salt mat som korv, chark och chips.

7. Socker
Det är svårt att undvika socker och sötade livsmedel. Smaksatt yoghurt, kex och drycker innehåller ofta stora mängder tillsatt socker. Att inte vänja smaklökar och kropp vid sött är ett bra sätt att skapa sunda vanor och smakpreferenser.

Läs också: Varningen: Denna dryck bör du ALDRIG ge ett barn!

ar-energidrycker-farliga

Källa: Livsmedelsverket
Text: Jennie Sandberg/MåBra
Foto: Shutterstock

Fynda vrålsnygga krukor – direkt från oss!

”Äntligen hemma”-profilen Hanna Wessman har designat en serie superfina krukor i keramik. Nu kan de bli dina till ett riktigt bra pris!

Läs mer och beställ i vår shop!


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…