Annons
Annons


Fars dag: Byggnadsarbetare tar större ansvar för barnen


Tre av fyra byggnadsarbetare tar ut föräldraledighet.

I en opinonionsundersökning bland Byggnads egna medlemmar som är pappor framgår att hela 76 procent tar ut någon form av pappaledighet.

Inför Fars dag har Skanska även tagit fram ny intern statistik som visar att åtta gånger fler av de manliga yrkesarbetarna inom Skanska Sverige tar ut föräldradagar idag jämfört med för tio år sen.

Annons

Positiv trend
– Det är en mycket positiv trend att fler män i byggbranschen tar ut fler pappadagar och är mer med sina barn. Något som kan ha bidragit är att vi i våra kollektivavtal får tio procent extra i tre månader vid uttag av föräldrapenning (dvs 90 procent av lönen). Men uttaget är inte tillräckligt. Det behövs en attitydförändring för att få fler att se värdet av att vara mer med sina barn, säger Torbjörn Johansson, avtalssekretare i Byggnads, som själv var pappaledig i byggbranschen för första gången för 20 år sedan.

Tre av fyra tar ledigt
Intern statistik från Skanska visar att det sedan tio år tillbaka är nästan 8 gånger fler av de manliga yrkesarbetarna i företaget som tar ut föräldrarledighet. I en undersökning som Novus Opinion har gjort bland Byggnads medlemmar visar att 76 procent av papporna tar ut ut någon form av pappaledighet. Frågan som ställts är: ”Hur mycket föräldraledighet har du tagit ut?”. Svaren visar att bland pappor som är medlemmar i Byggnads tar 38 % ut 1-60 dagar, 38 % tar ut två månader eller mer och 24 % tar inte ut några dagar alls.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…