Annons
Annons


Farväl Barbro


Barbro Leggat, 15/3 1942 - 10 april 2014.

Barbro Leggat, 15/3 1942 – 10 april 2014.

Idag tar vi på Allas farväl av vår så populära kåsör Barbro Leggat. Till hennes minne har mångårige vännen och kollegan Sven Bernstrup skrivit en liten krönika som publiceras i Allas nr 22 (ute 22 maj). Vi publicerar den även här idag som en sista hälsning till en kär vän och medarbetare.

Annons

äpple2”Hon stod på balkongen och vinkade, men det enda jag kunde urskilja var hennes silhuett som avtecknade sig mot det upplysta vardagsrummet. När jag cyklat ett hundratal meter vände jag mig om igen. Hon vinkade fortfarande.

Gilla Allas.se på Facebook

Det kunde varit en av hundratals gånger då jag hälsat på Barbro i hennes hem.

Hur skulle jag ha kunnat veta att detta var den sista.

Denna unika, underbara, fantastiska, tokiga tjej finns inte längre.

Som vanligt hade vi den kvällen suttit i hennes lilla kök. Trots ett stort och vackert inrett vardagsrum var det vid köksbordet hon trivdes bäst.

Och som vanligt hade Barbro massvis att berätta. Alla ni som läst hennes kåserier i Allas, en bra bit över ettusen har det blivit, undrar kanske om det är möjligt för en person att uppleva så mycket galenskaper, pinsamheter och halsbrytande vardagsdramatik. Men hon varken skarvade eller hittade på. Alla hennes många vänner kan intyga att material till sina kåserier saknade hon sannerligen inte. Som när hon skulle tända en gasspis och resultatet blev att hon satte fyr på sitt eget hår. Eller när hon kanske efter en glad pubkväll ramlat in i och ut ur bussar i London, där hon bodde i omgångar.

Barbro, pricksäkert illustrerad av Ursula Wilby, var skoningslöst ärlig och självutlämnande.

Sina lyssnare och mångdubbelt fler läsare tog hon också med på en resa genom sitt liv – från när hon som yngst av fyra systrar såg dagens ljus i familjens kök, genom lyckliga barndomsår, tonår då hennes älskade pappa Gustafs tålamod ofta sattes på hårda prov, somrarna i Höör, en kort och katastrofal karriär som tandsköterska och hur hon slutligen hittade rätt som journalistvolontär på en liten dagstidning. Där fick hon betalt efter antalet publicerade rader och det har blivit många rader sedan dess…

Massor av människor, både de som förgyllt och förmörkat hennes tillvaro, har vi fått möta i hennes kåserier genom åren. Men det är ingen tvekan om vilka som betydde allra mest för henne: de två döttrarna Emma och Pernilla och barnbarnen Samuel, Vilgot och Archie.

Nu får vi varken följa dem eller dig, Barbro, i dina kåserier längre.

Under en cykelfärd i den vackra Slottsparken när våren var som skirast slutade ditt stora och varma hjärta plötsligt att slå.

Du har gett dig av någon annanstans och den här gången är jag bara en av många som vinkar till dig.

Tack för att du ville dela ditt liv med oss!”

 Sven Bernstrup och kollegorna på Allas

LÄS OCKSÅ


(205)
(0)


Annons

 • Catarina Sundin

  Neeej..det får inte vara sant..Hon förgyllde hela tidningen med sina kåserier..Nu så kommer saknaden bli stor.. suck..tänker på er medarbetare..

 • Christina Frisberg

  Hoppas du förgyller tillvaron för alla de andra änglarna som finns på samma plats som du nu gör!!! <3 Barbro <3

 • Karin Ekberg

  Sorligt.Kommer att sakna dina rader i Allas.
  Mvh Karin i Tullinge.

 • Carina Ericsson

  Ååhh nej! Gud vad jag kommer att sakna Barbro i min älskade Allas! Tack för alla roliga saker du delat med dig Barbro!

 • Marina Larsson

  Så otroligt ledsamt att höra om Barbros allt för tidiga bortgång 🙁 mina tankar går till dom nära & kära

 • Segerlöf Edin Louise

  Snälla Barbro,tack för alla skratt och upplevelser du delat med oss!

 • Jacqueline Olsson

  Ååhh nej, nej, nej! Blev verkligen chockad då jag slår upp och ska läsa Barbros Blandning och hon inte finns längre. Tack för allt härligt vi har fått läsa under alla år. Tankarna går till nära o kära samt alla kolleger och vänner.
  Vila i frid !

 • Ann-Kristin

  Kommer sakna Barbros blandning, jag kunde känna igen mig i henne. Vilken sorg ni alla måste känna och bearbeta .Styrke kramar till er alla. Mvh/Ann-Kristin

 • Helena

  Så jag kommer att sakna Barbros roliga kåserier och hennes sätt att bjuda på sig själv. Styrkekramar till er kollegor och hennes familj.

 • Elisabeth

  Jag blev så ledsen när jag läste och förstod att Barbro inte finns hos oss mera. Kan liksom inte ta in det. Mina tankar gick på en gång till hennes barn och barnbarn och övrig släkt och vänner.
  Vi minns dig med värme och glädje.

 • Lena Carlsson

  Barbro,
  din härliga blandning såg jag alltid fram emot och det var det jag alltid läste
  först när jag fick tidningen i min brevlåda. Kommer att sakna dig mycket <3.
  Kunde först inte ta in att du är borta och att vi aldrig mer ska få läsa dina
  roliga och dråpliga kåserier. Sänder en kram till alla på tidningen och hela
  hennes familj, tomrummet blir stort. Kram Lena i Småland

 • Anne

  Grät en skvätt, det var fint skrivet om en saknad vän. För mig som är född 69 och läst mammas Allas först och sen egna tycker mig ha levt hela livet med hennes underbara kåserier. 72 år ung. Tänker som andra på hennes familj och vänner. Gud välsigne er!

 • Eva från Finland

  Vad lessamt 🙁 Barbros blandning har varit som en god vän genom åren. Styrkekramar till Er alla som fick känna Barbro på riktigt.

 • Marina

  Jag missade att köpa Allas nr 22 så nu när jag köpte nr 23 och kom fram till sidan Tyck till fick jag ju en smärre chock. Inte får Barbro Leggat vara död!! Åh, vad jag kommer sakna hennes dråpligheter och upplevelser. Ha det så fint där du befinner dig nu, Barbro. <3

 • Therese Olsson

  Blev chockad när jag läste det. Så plötsligt… Alltid gillat Barbros texter och kommer sakna dem väldigt mycket!

 • Gittan M

  Käraste Barbro…som jag kommer att sakna dig! När jag läste om din bortgång grät jag och gick ut på en ensam promenad i regnet, jag kände dig inte men sörjer dig ändå, du var en uppskattad medarbetare i en toppentidning och en högst uppskattad gäst hos mig varje vecka! Tack för alla år… /Kram

 • carina

  Jag älskade oxå att läsa hennes roliga kåserier och fick en smärre chock när jag läste att hon gått bort…


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…