Annons
Annons


Favoriter i maj

Blomsterfrämjandet har valt blåkrage och nemesia till majs finaste blommor. Båda bjuder båda på rik och långvarig blomning. Nemesia är en underbar mormorsväxt som förtjänar att lyftas fram och blåkrage passar perfekt i ampel.


Blåkrage i närbild.

Blåkrage, Brachyscome multifida, bjuder på en blomning utöver det vanliga. Blomningen är oerhört generös och pågår från maj till dess att frosten kommer. Växten har mängder av vita, ljusblå eller blå blommor med smala, tunna kransblommor som har en mild god doft.

Annons

Växtsättet är tätt och nästan bollformat. Blåkrage passar utmärkt i ampel, hög kruka eller som kantväxt där den får breda ut sig och komma till sin rätt.

Gilla Allas.se på Facebook

Bäst trivs växten i sol eller halvskugga. Jorden ska vara näringsrik och blåkragen tycker inte om torka. Självvattnande krukor kan vara ett bra alternativ för den som vet med sig att vattningen brukar glömmas bort…

Nyp bort blommorna så fort de börjar bli fula, då blir blomningen rikligare och blåkragen skänker glädje hela sommaren!

 

 

Rikblommande nemesia.

 

Nemesia, Nemesia, är vacker, blommar länge och är lättskött. Det är en äkta mormorsblomma som har använts som sommarblomma i Europa sedan 1800 talet.

Dagens sorter är ofta mer rikblommande och har större blommor än de som fanns runt sekelskiftet, men det charmiga utseendet har inte förändrats. Blommorna doftar milt och sitter samlade i luftiga blomställningar som höjer sig över bladverket. Färgspektrat är brett med nyanser av orange, gult, rosa, blått, rött och vitt. Nemesia blommar från maj till september.

Plantera blomman direkt i rabatten, i en kruka eller i en ampel. Låt inte lura dig av det bräckliga utseendet; det är en robust och lättodlad växt som trivs bäst trivs på soliga platser i blomjord av god kvalitet. Så länge den får vatten fortsätter den att bilda nya blommor.

Det finns både upprättväxande och hängande sorter. Blir nemesian ranglig under sommaren kan den klippas ner till 10 cm ovanför krukans kant. Snart kommer det nya skott. Vissna blomskott kan putsas bort så förlängs blomningen ytterligare.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…