Annons
Annons


Fem restrender inför sommarsäsongen


restrender

Genom att analysera svenskarnas resvanor och kartlägga olika samhällstendenser har resebyrån Ticket sammanställt fem restrender inför sommaren. Parallell föräldraledighet, TV-serier och hobbyutövningar är några exempel på vad som kommer att prägla resandet i sommar.

Annons

Föräldraledighet nyttjas för långresor

Många upplever ibland att semestern är alldeles för kort och att det hade varit skönt med en riktigt lång semester. Men när man väl kommit ut i arbetslivet begränsas oftast den möjligheten. Fram tills att man blir förälder. Ticket har upptäckt att det är fler och fler småbarnsföräldrar som tar ut parallell föräldraledighet och tillbringar tiden utomlands, t.ex. i Asien eller en rundresa i USA. Det är inte alls ovanligt att de är bortresta två till tre månader, vilket kan förstås då det är väldigt billigt att resa med barn under två år.

Gilla Allas.se på Facebook

Valutasurfing hett i sommar

I takt med att flera stora utländska valutor har försvagats gentemot den svenska kronan upplever Ticket att efterfrågan på resor till dessa länder har ökat. Detta bekräftas också i Ticket bokningsstatistik där länder som haft en fallande valuta påvisar stora ökningar, till exempel Island, Japan och Ungern. Tickets Novus-undersökning visar även att var femte svensk har låtit valutakursen påverka valet av ett resmål.

Jakten på upplevelser banar väg för kombinationsresor

Att besöka flera resmål och länder under en och samma resa blir allt vanligare. Det är framförallt 80-talisterna som drivit fram denna trend i kombination med att svenskarna blivit mer resvana. 80-talister beskrivs ofta som rastlösa och orädda, uppslukade av oändliga möjligheter och livrädda för att missa något kul, nytt och spännande. Detta ställer nya krav på våra resesäljare. Morgondagens resenärer vill upptäcka så mycket som möjligt under en och samma resa, vilket har banat väg för nya typer av resor som inkluderar flera resmål, utflykter, sevärdheter, naturupplevelser, länder och så vidare. Det kan uppfattas som lyx idag, men Ticket tror att det kan komma att bli allt vanligare framöver.

TV-serierna visar vägen

Det råder en enorm hype kring TV-serier. On-demand-tjänster och streamingmöjligheter har gjort TV-serierna betydligt mer lättillgängliga, vilket har lagt grunden för så kallad ”binge watching”. Det gör att många tittare blir mer engagerade i och uppslukade i TV-serien och dess karaktärer, ibland till den grad att det påverkar resandet. Sherlock Holmes har satt Baker Street i London på kartan. Game of Thrones har gjort skogarna i Nordirland mytomspunna. Lost gjorde Kualoa Ranch på Oahu världskänd och så vidare. Ticket tror att detta är en trend som vi bara sett början på. Vilket som blir nästa turistmål får vi fråga HBO om. Eller är det så att SVTs Mästarnas mästare kommer att locka fler svenskar till Istrien?

Hobbystyrda resor

Att tillbringa semestern på samma hotell, samma strand och samma solstol är inte längre eftertraktat. Tickets resesäljare upplever att många kunder gärna vill utöva sina intressen och bli bättre på sin hobby under resan. Det kan handla om att fördjupa sig i yoga, lära sig att klättra, segla, ta dykarcertifikat, träna thaiboxning eller ta grönt kort. Tidigare var det till stor del singlar eller par utan barn som valde mer hobbystyrda resor. Men nu märker Ticket att det har spridit sig även till barnfamiljer med äldre barn samt par med utflugna barn.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…