Annons
Annons


Fem smarta tips till Drömjobbet!


Veterinär - ett drömyrke för många kvinnor.

Inför ett nytt år och en vår som inom inte allt för lång tid är här så funderar många kring sitt jobb och vad man har för drömmar i livet. Här nedan kommer några tips för att nå drömjobbet!

Annons

I samband med detta så har nätverket LinkedIn kartlagt svenskarnas drömjobb som unga och hur många som arbetar med dessa yrken idag, samt gjort en tipslista på hur man får sitt drömjobb på LinkedIn.

LinkedIn har släppt siffror om svenskarnas populäraste drömjobb samt siffror på hur många som har dessa spännande yrken på LinkedIn idag. I drömjobbsstudien granskades drygt 8 000 yrkesverksamma LinkedInanvändare globalt.

Svenska män uppger att deras drömjobb som unga var:

 1. Ingenjör (11.9 %)
 2. Atlet (9.1 %)
 3. Pilot (8.2 %)
 4. Vetenskapsman (7.9 %)
 5. Racing-bilförare (4.6 %)
 6. Astronaut (4.3 %)
 7. Jurist (3.6 %)
 8. Brandman (3.3 %)
 9. Hemlig agent eller spion (2.7 %)
 10. Läkare/sjuksköterska (2.4 %)

Medan kvinnor uppger att deras drömjobb som yngre varit:

 1. Veterinär (9.1 %)
 2. Skådespelare (8.7 %)
 3. Lärare (6.2 %)
 4. Läkare/Sjuksköterska (6.2 %)
 5. Skribent (Journalist-Författare) (5.3 %)
 6. Jurist (4.3 %)
 7. Vetenskapsman (3.8 %)
 8. Polis (3.8 %)
 9. Hårfrisör (3.4 %)
 10. Sångerska (2.9 %)

Många ”Drömjobbar”
Nästan en av tre medlemmar (30.3 procent) uppger att de antingen har sin barndoms drömjobb just nu eller arbetar i en karriär som ligger nära drömjobbet. Bland de som inte har sitt drömjobb idag uppger nästan varannan (43,5 procent) att de som äldre hittat intressen i andra karriärsvägar (43.5 procent).

– Drömjobben vi har som unga är en blandning av våra passioner och talanger. Att identifiera och förstå dessa passioner är nyckeln till att både prestera på jobbet och att njuta av det, , även om vi inte alltid behåller samma passion livet igenom, säger Lars Ingerslev på LinkedIn i Sverige

Arbetsglädjen viktig
Fler än sju av tio tillfrågade uppger att den viktigaste egenskapen för ett drömjobb är att man har ”glädje i arbetet”. På andra plats kommer”hjälpa andra” (8 procent) följt av”hög lön” på tredje plats (drygt 6 procent).

LinkedIn har även undersökt medlemmarnas häftiga drömjobbskarriärer. Till exempel finns det 760 medlemmar på LinkedIn i Sverige som är atleter, 936 poliser och 10,525 brandmän.

Har du länge längtat efter det där speciella jobbet? Här är tipsen som hjälper dig att få ditt drömjobb:

 • Lär av dina förebilder
  Gör en sökning bland dina nätverk och vänner och hitta intressanta personer som arbetar med det du drömmer om. Ta hjälp av vänner, familj, före detta arbetskollegor, lagkompisar, träningskompisar, killen på macken. Ofta finns det en rad tips att hämta hem från deras profiler så som utbildning, tidigare erfarenhet och arbetsplatser.
 • Nätverka med dina förebilder
  När du har hittat intressanta förebilder – nätverka. Kanske har ni några gemensamma vänner eller har gått samma utbildning? Var inte rädd för att maila och fråga om tips!
 • Beskriv din kompetens och ditt intresse för drömjobbet på din profil
  Precis som att du hittar intressanta personer på olika nätverk kan även andra personer hitta dig. Se till att ha en städad profil med en bild på dig själv, din kompetens och en beskrivning av dig själv och vilket typ av jobb du drömmer om.
 • Gå med i grupper
  Det finns många olika grupper och nätverk som du kan gå med i. Här finner du både personer, konversationer, events och jobbtips. Ett bra sätt att ständigt vara uppdaterad och nätverka. Det finns även möjlighet att själv starta en grupp om ditt drömjobb eller starta en gruppdiskussion med personer med samma drömmar, vilken utbildning är bäst till exempel?
 • Sök jobb
  Nu har du kanske fått lite tips av personer som du ser upp till i branschen, du har en städad profil, fått lite inspiration och kontakter från olika grupper, och det börjar bli dags att kasta sig ut och söka jobb? På nätsajter kan du hålla dig uppdaterad om vilka jobb som finns ute och söka dessa!

LinkedIn är världens största professionella nätverk, med fler än 187 miljoner medlemma. Andra nätverk är ex Facebook, Stepstone, Jobbtorget.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…