Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Fibromyalgi: Metoden som lindrar och ny forskning

22 jan, 2016 
Charlotte Silfverberg
I fem år härjade fibromyalgin i Ericas kropp. Det kändes som om hon gick omkring med konstant svår influensa. Av en tillfällighet hörde hon talas om en speciell sorts yoga. Läs om Ericas väg mot ett bättre liv, nya behandlingsmetoden som upptäcktes av en slump och sprejen som kan lindra smärta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Yoga mot fibromyalgi

Erica Rudstam, 41 år, bor med man och två barn i Geddeholm i Västerås, i egenbyggt hus. Hon har arbetat som lärare, men de senaste fem åren har hon varit sjukskriven för utmattning och fibromyalgi.

– Jag trivdes väldigt bra med mitt jobb men en dag blev det för mycket. Jag försökte länge, trots att hela min kropp skrek att jag skulle ta det lugnt. Men till slut blev jag sjukskriven. Hela världen rasade samman och jag förstod ingenting.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Fibromyalgismärtorna kom ganska snabbt, det började i nacken. Sedan spred de sig i kroppen. Erica hade så ont att sjukskrivningen förlängdes hela tiden.

– Förutom jobbet var det en massa annat som blev omöjligt, till exempel att skjutsa barnen till och från aktiviteter. Jag hade så ont, och jag var så fruktansvärt trött. Det kändes som att gå omkring med en konstant svår influensa.

Annons

Det tog ett tag innan Erica fick diagnosen fibromyalgi. Husläkaren skickade henne till Enheten för psykosomatisk medicin på sjukhuset i Västerås. Där togs hon om hand av ett team bestående av läkare, sjukgymnast och psykolog.

– Förutom smärtorna hade jag också – varje natt – extremt otäcka mardrömmar. När jag vaknade av dem ville jag inte somna om igen. Läkaren förklarade att när man går med ständig smärta kan det påverka hjärnan på det sättet.

Mjuka enkla övningar

Erica slutade snart med att ta vanliga värktabletter mot smärtan.

– De hjälpte inte alls. Och då är det lika bra att låta bli.

Så småningom hamnade Erica hos Ulrica Gulz, som arbetar med holistisk yoga.

Erica Rudstam, till vänster, mår oerhört mycket bättre efter att hon började med holistisk yoga hos Ulrica Gulz .
Erica Rudstam, till vänster, mår oerhört mycket bättre efter att hon började med holistisk yoga hos Ulrica Gulz .

– Jag har alltid varit prestationsinriktad, säger Erica, duktiga flickan som ska göra sitt bästa och vara alla till lags. Jag var rädd att jag inte skulle klara av yogan eftersom jag hade så ont.

Annons

Men när jag kom till Ulrica sa hon: ”Här finns ingen prestation, här jobbar vi med mjuka, enkla, anpassade övningar och andningstekniker, anpassade till just de problem och behov som du har.” Jag kände en stor lättnad.

När började du känna skillnad?

– På ett sätt började jag känna skillnad från den dagen jag kom dit, jag kände mig omhändertagen och jag kunde släppa prestationen.

Det är lång väg kvar att gå, men Erica mår oerhört mycket bättre.

Redskap att möta smärtan

– När man drabbas av smärta i kroppen eller något annat man inte känner igen blir man väldigt rädd. Här fick jag redskap att möta både smärtan och rädslan, jag behöver inte fly, det är inte farligt. Smärtan är helt klart mindre i dag, mer hanterbar, men också mindre kännbar.

– Jag har med mig yogan precis hela tiden, dygnet runt. Plockar olika redskap hela tiden. Om jag blir stressad och kanske är på väg att börja flämtandas har jag en andningsövning som tar mig tillbaka till lugnet.

Annons

Erica arbetstränade hos Ulrica Gulz på hennes yogacenter, och när dagarna tog slut tog hon ett beslut:

– Jag har precis startat upp mitt eget företag som yogalärare, och jobbar nu 50 procent. Det var som att lyfta bort ett stort stenblock från axlarna! Jag har redan haft flera deltagare med smärta i kroppen, som har blivit så hjälpta av yogan.

Många blir hjälpta av yogan

Ulricas kurser i holistisk yoga har hjälpt många att komma tillbaka i arbete efter lång sjukskrivning. Det gäller att våga möta smärtan utan att vilja fly, säger hon.

Shanti Yoga & Kultur heter centret där Erica fick sin behandling. Det drivs av Ulrica Gulz, från början musiker, som drabbades hårt av fibromyalgi och svåra smärtor.

När hon var som sjukast var hon nära att hamna i rullstol. I dag är hon yogalärare och har utvecklat en yogaform, holistisk yoga, som har hjälpt många som lider av fibromyalgi.

Annons

Holistisk yoga växte fram ur kundaliniyogan, men Ulrica har utvecklat och anpassat den särskilt för människor som lider av fibromyalgi.

– Det som är specifikt för holistisk yoga, jämfört med annan yoga, är att varje övning innehåller en möjlighet att utforska något inom sig själv. Till exempel att i en liten, mjuk övning våga möta smärtan utan att vilja fly.

Troligen, menar Ulrica, kan det vara så att stress och rädsla skapar muskelspänningar, som sin tur kan förvärra den speciella fibromyalgismärtan. Om man hittar redskap att minska spänningen kan även fibrosmärtan bli mindre kännbar.

– Bland mina deltagare finns det människor som utövat metoden och kommit tillbaka hundra procent i jobb och alla aktiviteter efter att ha varit helt utslagna och utdömda. Med yogan har man en möjlighet att verkligen förändra på djupet och det är det som gör skillnad, säger Ulrica.

Annons

Yogan ger möjlighet att:

• Återerövra kroppen millimeter för millimeter, våga vara i den och komma igång med en läkande andning.

• Förbättra sömnen för att kroppen ska kunna återhämta sig.

• Bygga om sitt energisystem från grunden.

Fotnot: Holistisk yoga har en del likheter med medicinsk yoga, som används på flera smärt- och rehabmottagningar i landet. Det finns fibromyalgipatienter som blivit mycket bättre även av den specifika medicinska yogan.

”Vi läkare måste ta symtomen på allvar”

Det är många yngre som också drabbas av fibromyalgi säger Diana Kadetoff, forskare och chef på smärtrehabilitering. Hon hoppas kunna hitta ett läkemedel mot sjukdomen. Diana Kadetoff är forskare i neurovetenskap vid Karolinska institutet, och chef på smärtrehabiliteringen på Stockholm Spine Center. Hon behandlar patienter med olika typer av smärta, och leder ett fibromyalgiteam.

Forskaren Diana Kadetoff hoppas på ett genombrott i forskningen.
Forskaren Diana Kadetoff hoppas på ett genombrott i forskningen.

– Vi har ett MMR-program (multimodal rehabilitering) som pågår 15 veckor. Forskning visar att den här typen av omhändertagande med ett team av läkare, psykolog och sjukgymnast ger mycket bra resultat för patienterna.

Annons

Den kroppsliga rehabiliteringen består av sjukgymnastik, basal kroppskännedom/träning, bassängträning i varmvatten, tai chi samt lätt anpassad styrketräning under ledning av en erfaren sjukgymnast. Träningen ökas i mycket små steg. Många fibromyalgipatienter upplever en försämring med mer smärta och sjukdomskänsla om de anstränger sig för mycket fysiskt. Därför behöver de hjälp att hitta rätt balans mellan måttlig aktivitet och vila.

– Träningen ska vara mjuk, lustfylld och rolig, säger Diana Kadetoff.

Terapi mot smärtproblem

Varmvattenbassängen är väldigt uppskattad, och många tycker sig få positiv effekt av en speciell typ av yoga.

Patienterna behöver ofta också hjälp med kontakter med försäkringskassan, att förhandla om andra och lättare arbetsuppgifter, omplacering, snällare arbetsschema och ergonomi.

Annons

– Det är en missuppfattning att fibromyalgi är en kärringsjukdom, säger Diana Kadetoff. Bland våra patienter finns unga yrkesarbetande kvinnor. De är i början av sina liv. Och deras symtom ska tas på allvar.

Psykologen arbetar med den mest moderna formen av terapi mot smärtproblem, ACT (Acceptance and Commitment Therapy. Den har som använts i Sverige i ungefär tio år, och är en utveckling av kognitiv beteendeterapi (kbt). Syftet med ACT är att hjälpa patienter att få ett rikt och bra liv, trots att de lever med långvarig smärta.

Ond cirkel

Diana Kadetoff har i sin forskning funnit att fibromyalgipatienter har förhöjda värden av cytokinen IL-8 i blod och ryggmärgsvätska.

När man har en inflammation, till exempel en reumatisk sjukdom, produceras en stor mängd små budbärarmolekyler, så kallade cytokiner. Cytokinen IL-8 ger en inflammation i centrala nervsystemet, och den kan åstadkomma en ond cirkel av smärta, en självgående och ständig smärta i hela kroppen.

Annons

– Cytokiner kopplas också till trötthet, och våra fibromyalgipatienter drabbas mycket hårt av trötthet.

Diana Kadedoff hoppas att hennes fortsatta forskning ska kunna leda fram till nya läkemedel mot sjukdomen. De biologiska läkemedel som används vid andra reumatiska sjukdomar hjälper inte vid fibromyalgi.

Kan speciell kost hjälpa?

– Det vet vi inte, säger Diana Kadetoff. Och jag känner inte till någon bra forskning angående kost och fibromyalgi.

Vilka råd vill du ge till dem som misstänker att de har fibromyalgi?

Man kan skaffa sin egen rehabilitering med en bra sjukgymnast och en psykolog som arbetar med kbt och ACT. Jag rekommenderar också boken ”Att leva med smärta – ACT som livsstrategi” av Rikard Wicksell, en av grundarna till Sektionen för beteendemedicinsk smärtbehandling vid Karolinska universitetssjukhuset. Han talar via sin bok till patienterna, och många har fått god hjälp av den.

Annons

Vart ska de vända sig för att få hjälp?

– Till en smärtklinik eller till en reumatolog.

Slumpfynd i tryckkammare

Israeliska forskare såg av en slump att patienter som behandlades i tryckkammare på grund av hjärnskada också blev av med fibromyalgisymtom. Därför gjorde forskarna en ny studie, för att se om behandlingen också skulle kunna korrigera den onormala hjärnaktiviteten vid fibromyalgi. 48 kvinnor med fibromyalgi fick tryckkammarbehandling i 90 minuter fem dagar i veckan i två månader.

Resultaten visar att smärtan minskade hos alla utom tre deltagare. Dessutom såg man en korrigerad hjärnaktivitet i delar av hjärnan som styr smärtimpulser.

Nässprej lindrar smärtan

Ni har säkert hört talas om oxytocin – må bra-hormonet som gör oss lugna och glada.

Professor Kerstin Uvnäs Moberg har ägnat en stor del av sitt forskningsarbete åt oxytocin. Oxytocin har en nyckelfunktion i kroppens smärtlindringssystem, säger hon. Oxytocinet aktiverar flera smärtlindrande signalsystem i kroppen, bland annat opiater, serotonin, acetylkolin, dopamin.

Annons

– Vi har gjort studier på kvinnor med fibromyalgi. Kvinnorna fick oxytocinet i form av nässprej. Många av kvinnorna upplevde värklindring och mådde allmänt bättre. Oxytocinet sänder signaler till hjärnan så att den tolkar smärta på ett annat sätt. Vi blir inte lika känsliga, smärttröskeln höjs.

Fakta om fibromyalgi

Drabbar cirka två procent av befolkningen.

Fyra av fem är kvinnor. De flesta är 30–50 år när den bryter ut.

Tillhör de mjukdelsreumatiska sjukdomarna. Ordet fibromyalgi betyder värk i muskler och bindväv. Vad som orsakar sjukdomen vet man inte helt säkert än, men man tror att långvarig smärta, stress, sömnsvårigheter, infektion eller annan påfrestning på kroppen kan utlösa fibromyalgi.

Många drabbade lider av en abnorm trötthet som inte går att vila bort. Enligt Diana Kadetoff kan det bero på bland annat den ökade utsöndringen av cytokiner.

Annons

Smärtorna är svårare att rå på än vanlig smärta, antiinflammatoriska läkemedel biter ofta inte. En viss typ av antidepressiv medicin har visat sig både dämpa smärtan och minska sömnstörningarna.

Triggerpunkterna -18 ömma punkter

Triggerpunkter är 18 punkter, nio på varje sida av kroppen, som gör ont när man trycker på dem. För diagnos krävs att minst 11 av dessa 18 punkter är ömma.

Patientförening: www.fibromyalgi.se

Av Susanna Hauffman

Foto: Peter Krüger, pressbild, arkivbild

Annons