Annons
Annons


Fina fisken!


akvariefiskar

 Det finns egentligen inga naturliga ”akvariefiskar” utan det är helt enkelt de fiskar som till storlek, härdighet och förökningssätt klarar sig bäst i akvarier. Det vanligaste idag är att man har tropiska sötvattenlevande arter.

Guldfisken räknas däremot inte som tropisk men är och har länge varit en favorit hos många. Dock ser vi dem ofta ensamma i små ”akvarieskålar” vilket är synd då guldfisken är en stimfisk och föredrar att leva tillsammans och på stora sim ytor. Däremot är det inte nödvändigt att ha växter i akvariet. Guldfiskarnas utseende kan variera mycket då det finns många framkorsade varianter. Det trevliga med dessa fiskar är att de kan bli tama och vilja äta ur handen.

 

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

 

En ”större variant” av guldfisken skulle man kunna säga är den Japanska Koi fisken (Nishikigoi). Koi är en karpfisk som i Japan är en nationell fritidssysselsättning. Där tävlar man med sin Koi som vi här i Sverige tävlar med sina hundar och katter. Några Koi fiskar är värda en förmögenhet och det är inte ovanligt att priset överstiger 50 000kr!

Koi är en trevlig och sällskaplig fisk som man kan handmata. Den är barnvänlig och har ett beteende likt en delfin. Den har bra syn och hörsel, känner igen folks sätt att gå och älskar att bli klappad på ryggen.

Den välkända Guppyn , som tillhör familjen levandefödande tandkarpar och är en annan vanlig akvariefisk, har även lärt oss mycket inom forskning om genetik och nedärvning av färger.

Andra vanliga akvariefiskar är Makropod, Skalar, Neontetra, Pansarmal, Ciklider , Tigerbarb och Dvärggurami.

 

 

Vad ska man tänka på om man ska skaffa sig ett akvarium med fiskar?

Det finns ett helt hav av olika och unika akvariefiskar som du kan ”befolka” ditt akvarium med och att välja fiskar är kanske inte det enklaste. Saker som man bör tänka på innan man köper allt är bl a;

  • Vilka fiskar passar bäst tillsammans? (Rådfråga alltid en expert om vilka fiskarter som passar till ditt akvarium innan du köper fiskarna!)
  • Hur många fiskar?
  • Hur fiskarna orienterar sig?
  • Hur stort akvarium?
  • Hur ska jag ”inreda” med sand, växter mm?
  • Hygienen & livskvalitén för fiskarna?
  • Hur & med vad ska jag mata fiskarna?

 

Mer om detta kan du läsa på HORNBACH

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…