Annons
Annons


Finns det hopp för den gamla enen?


 

en

Hej!

Jag har ett enträd som jag undrar om det går att rädda. Trädet har på senare år börjat se väldigt sjukt ut. Det blir allt mer brunt och grått och allt mindre grönt. Trädet är ca 10 meter högt och troligen närmare 100 år gammalt. Finns det något man kan göra ( typ gödsel) eller är det kört?

Annons

Tacksam för svar.

Mvh Fredrik Lundberg

Hej Fredrik!

Jag tror säkert att enträdet går att rädda, vilket pampigt exemplar!

Gilla Allas.se på Facebook

Den gamla enen behöver en föryngring och näringsboost. Enar hör till de få barrväxter som tål beskärning. Dock kan du inte räkna med att det bryter nytt om det inte finns grönskande barr innanför beskärningsstället. Så börja med att skära bort gammalt ris för att på så vis föryngra trädet.

Röj därefter under enen genom att ta bort gräsmatta och annan vegetation i en ca 1.5 m radie stor cirkel. Göd sedan enen med färskt gräsklipp fram till juli månad, detta kan sedan upprepas varje sommar för att fylla på näringsförrådet som nu säkert är ganska magert. Du lägger på rejäla driver ovanpå den röjda jorden (i den 3 m diameterstora cirkeln), ca 5 cm tjockt. Gräsklippet bidrar också till att höja mullhalten kring rötterna, vilket i sin tur gör att regnvatten dröjer sig kvar längre så att trädet hinner suga åt sig. Enen har ett grunt rotsystem och kan därför inte söka näring eller vatten så långt i sid- eller djupled. Vattna också frikostigt vid högsommartorka så att enträdet verkligen tillgodogör sig kvävet som gräsklippet för med sig.

Lycka till och berätta gärna hur det går!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…