Annons
Annons


Finns det några snälla katter här?

Tända stearinljus och en nyfiken katt. Eller en glad hundsvans. Håll ett extra öga på era fyrfota vänner i jul, annars leker kanske ni också med elden…


Katt med tomteluva.

Undvik julfaror i hemmet – så blir det en kul jul för alla.

Julafton är på ingång och med den en hel del farligheter för våra fyrfota kompisar. Vi är många som gärna lyser upp den mörkaste årstiden med hjälp av julgrupper och levande ljus.

Men se upp! Speciellt unga katter är fascinerade av stearinljusens låga och vill gärna gå extra nära för att se vad det egentligen rör sig om. Det tar inte mer än bråkdelen av en sekund för en nyfiken katt att välta ett stearinljus som sätter eld på en julgrupp, som i sin tur sätter eld på… hoppsan, det här kan faktiskt bli hur farligt som helst!

Äter stearin

Det gäller med andra ord att verkligen hålla julljusen under strikt bevakning. Men även otända ljus kan skapa problem. Valpar och unghundar älskar att tugga i sig stearinljus, resultatet brukar vara att det blir rejäl fart på magen. Inte så roligt, varken för hunden eller dig själv.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Men visst går det att skapa mysig julstämning trots både katter och hundar. Det handlar bara om att tankemässigt ligga steget före. Katter älskar att leka med snören och visst är det en rolig lek, men låt inte långa band hänga ner från juldekorationerna som katten kan tänkas fastna i.

Julgranar kan tyckas vara perfekta klätterträd – om man är katt, vill säga. Och vad kan väl vara mera lockande än en glittrande julgranskula? Se till att de kulor du använder är av hållbar plast så slipper du skärsår på kattens och hundens tassar.

Vakta skinkan

Julen innebär också många läckerheter för oss människor, vilket i sin tur kan visa sig innebära oanade faror för våra husdjur. Själv har jag en kompis vars katt under ett obevakat ögonblick lyckades få tag i, och svälja, en del av nätet som suttit runt julskinkan. Det tog inte många dagar innan katten hamnade på djursjukhuset.

Röntgenbilder togs, men ingenting ovanligt upptäcktes. Det tunna gumminätet syntes inte på röntgenbilderna och katten blev allt sämre. Veterinärerna stod frågande och ingenting tycktes hjälpa. Kompisen tog hem katten igen och det var inte förrän den varit hemma ett dygn som det plötsligt stack ut en röd tråd ur kattens rumpa. Nätet från julskinkan!

Gåtan var löst, gumminätet avlägsnades och katten piggnade raskt till igen. Kompisen blev ett antal tusenlappar fattigare men däremot en erfarenhet rikare! Hon är numera mycket försiktig med hur och var hon kastar nätet som suttit runt julskinkan.

Veckans PS: Nu börjar kylan på allvar och har snön inte dykt upp ännu så är den inte långt borta. Har du en långhårig hund, försök att klippa pälsen mellan trampdynorna så kort som möjligt och smörj in med tassalva. Förhoppningsvis undviker du på så sätt de irriterande is- och snöklumparna som så lätt fastnar i pälsen. Och jodå, hundar fryser också! Det finns massor med både fräcka och värmande hundtäcken på marknaden.

Text: Ursula Wilby (hunduppfödare och kattvän)

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…